BAM! Nederlands bedrijf gaat alle luchtvervuiling ooit oplossen

Goed nieuws over het milieu is natuurlijk verboden, want anders stort een complete industrie in. Daar werken we dan bij dezen graag aan mee door u voor te stellen aan Envinity, het Nederlandse bedrijf achter filterende openluchtstofzuigers.

Dat is alweer het einde van de introductie, want zoveel laat Envinity niet los - ook niet op zijn website. Maar hee, het nieuws is gewoon goed. Envinity heeft het idee van de stofzuiger vergroot en verbeterd. Hun machine kan elk uur 32 Olympische zwembaden aan lucht zuiveren en reinigt lucht binnen een straal van driehonderd meter en enkele kilometers hoog.

De filters ontdoen per uur tachtigduizend kubieke meter lucht van honderd procent van het aanwezige fijnstof (deeltjes tot 10 micrometer) en vijfennegentig procent van het ultrafijnstof  (minder dan een micrometer). Het eindresultaat is zo indrukwekkend dat die lucht zelfs voldoet aan de Europese standaarden. Dan weet je dat je te maken hebt met vrijwel onhaalbare kwaliteit.

Er zijn nogal wat vragen. Hoeveel energie kost dit project bijvoorbeeld; is zo'n apparaat duur; moeten de filters elke drie uur worden vervangen; wat doen we met de rommel die wordt gefilterd? Laten we deze vragen echter vooral als vragen zien en niet als pessimistisch ondermijnen van wat gewoon lijkt op een alweer een punt voor wetenschap, technologie en algehele Fuck Yeah Vooruitgang.

Wij bellen ondertussen even met de we-gaan-allemaal-dood-schreeuwende lobbyclubs om ze in te lichten over deze verschrikkelijke ontwikkeling voor hun verdienmodel.