Max Verstappen DERDE in kwalificatie Mexico

Net als vorige week in Texas zette Max Verstappen in Mexico de snelste tijd neer in de derde vrije training op het Autódromo Hermanos Rodríguez. De snelste kwalificatietijd is voor Lewis Hamilton, Verstappen moet het doen met de derde startplaats.

Vlak voor de eerste kwalificatiesessie komt het nieuws binnen dat Jolyon Palmer niet mee kan rijden om een plaatsje op de grid te bemachtigen. Zijn chassis van de Renault vertoont sinds de vrije trainingen een breuk, die uiteraard eerst gerepareerd moet worden. Er wordt een heel nieuw chassis gebouwd voor hem en dan moet de FIA beslissen of hij morgen uit de pitstraat mag meestarten.

De tribunes van het circuit zitten ook voor de kwalificatie helemaal afgeladen met enthousiaste racefans. Daaronder ook een flinke groep oranjeklanten.

Uiteraard rijdt local boy Esteban Gutiérrez als een van de eersten de baan op om een tijd te zetten. Halverwege de sessie is Hamilton de eerste die een snelle tijd zet, waar Vettel onmiddellijk een tiende onderdoor duikt. Vervolgens zet Max Verstappen een tweede tijd neer op negen hondersten achter Vettel. Lang kan hier daar niet van genieten, want de Ferrari van Raikkonen gaat weer drie tienden sneller dan zijn teamgenoot, waardoor Max een derde tijd heeft. Intussen staat kampioenschapskandidaat Rosberg op acht tienden achter de snelste tijd. Er staan nog ruim zes minuten op de klok voor de kwalificatie als Ricciardo in een tweede run zijn auto tussen de twee Ferrari's plant. Dan komt de Mercedes van Lewis Hamilton over de finishlijn blazen met de snelste tijd van 1:19.447. De snelle auto's houden het daarna voor gezien waardoor alleen de teams die strijden om de cut te halen nog op de baan zijn. De als eerste naar buiten gereden Gutiérrez trapt in zijn laatste ronde te vroeg op het gas, waardoor hij spint. Met een beetje mazzel houdt hij de auto wel uit de muur, desondanks haalt hij de tweede sessie niet doordat Wehrlein net op het nippertje zijn tijd weet te verbeteren.

Out: GUT, KVY, OCO, GRO (en PAL die niet meedeed)

De eerste die in de tweede sessie naar buiten rijdt is Lewis Hamilton. Hij heeft de Soft banden onder de auto laten leggen. Ook Raikkonen is op die banden naar buiten gereden. Ricciardo rijdt daarentegen wel op een Supersoft set weg. Hamilton zet als eerste een tijd neer, maar hij heeft net een beetje last van Vettel. Max verbetert de tijd van Hamilton met ruim zestien hondersten en staat na de eerste run eerste.

Raikkonen trapt de tweede run van de sessie af op Supersofts. Verstappen, Hamilton, Vettel en Ricciardo, die sowieso de derde kwalificatiesessie gaan halen, laten het bij een run. Rosberg moet natuurlijk nog even wat laten zien, want een vijfde tijd is niet genoeg voor een potentiële wereldkampioen. Maar hij weet zijn tijd niet te verbeteren, waardoor Max Verstappen deze sessie aan de top van het lijstje afsluit.

Out: ALO, PER, BUT, MAG, ERI, WEH

De Mercedessen rijden meteen naar buiten om hun tijden te zetten. Maar de eerste die daadwerkelijk een tijd op de klok zet is Nico Hulkenberg. Max Verstappen rijdt naar een 1:19,092 maar Hamilton zet een tijd in de 18's met 1:18,704. De derde tijd is voor Ricciardo. Opvallend is dat Rosberg weer niet in de buurt van Hamilton weet te komen: hij zet een vierde tijd in de eerste run. Ook de Ferrari's komen plotseling niet in de buurt, Raikkonen zet een zesde tijd neer en Vettel zelfs een achtste tijd.

Hamilton, Hulkenberg en Sainz zijn de eerste die voor een tweede run naar buiten rijden, terwijl de twee Red Bulls juist als allerlaatste de pits verlaten. De eerste groep kan daardoor twee rondjes rijden, terwijl de Red Bulls juist meteen een goede tijd moeten zetten.

Max weet zijn tijd wel te verbeteren, maar het is niet genoeg om Lewis Hamilton te pakken. Nico Rosberg perst er in de laatste ronde ineens een snelle tijd uit en zet zijn auto vlak voor Verstappen op de grid. Ricciardo pakt de vierde startplek. De Ferrari's weten het niet waar te maken en zetten een zesde (RAI) en zevende (VET) tijd neer. Carlos Sainz sluit de derde sessie als tiende af, maar dat is wel acht plaatsen voor zijn ploeggenoot Kvyat.

Update. Video van Q3.