Toyota's snelste SUV vernedert Lamborghini's

Met de Land Cruiser heeft Toyota zo'n beetje alle records voor SUVs in handen. De beste, fijnste en meest door terroristen gereden auto, maar de snelste SUV is een Bentley. Niet lang meer, want de Land Speed Cruiser komt eraan.

Het is die tijd van het jaar dat alle Amerikanen naar SEMA gaan, de beurs van aftermarket autotunedingen en hot-rods. De gekste creaties lijken dit jaar allemaal Toyota-DNA te hebben, denk aan de Toyari GT4586 die bestaat uit een Toyota GT86 met daarin de motor van een Ferrari 458.

Die auto was gemaakt door driftgekkie Ryan Tuerck, maar ook het grote Toyota is met een wagen naar SEMA afgereisd. Ze namen hun mastodont onder handen om er de Land Speed Cruiser van te maken. Inderdaad, gemaakt om het snelheidsrecord voor SUVs te claimen, nu in handen van de Bentley Bentayga. De bedoeling is om het flatgebouw door de 350 kilometer per uur te duwen, sneller dan de gemiddelde Lamborghini Huracán.

Gaat natuurlijk niet vanzelf, de originele motor is blijven zitten, maar heeft ondersteuning van wat turbo's gekregen. Twee Garretts, waarvan de specificaties niet bekend zijn, maar die zo groot zijn als volleyballen. Het resultaat is goed voor "meer dan 2.000 pk". Mooie prestatie uit een motor die normaal gesproken 385 pk levert.

De grootste moeilijkheid voor de knutselaars van Toyota was om het ding te verlagen. Vervolgens moesten ze ook de spoorbreedte met 7,5 centimeter versmallen, om de banden in de kasten te laten passen en ook nog breed genoeg rubber te kunnen monteren om de achterlijke hoeveelheid pk's op het asfalt te kunnen wegzetten.

De recordpoging staat op band, maar die mogen we voorlopig nog niet zien (of het is faliekant mislukt natuurlijk), de eerste beelden zijn vast indrukwekkend.