Waarom hebben we eigenlijk geen Auto-Ombudsman?

In veel opzichten is Groot-Brittannië een gevallen en perfide Albion, maar desondanks hebben ze daar sinds kort wel een Auto-Ombudsman. Die hebben wij ook nodig.

Als we in Nederland zelfs voor kinderen een Ombudsman (v) hebben, is het hoog tijd dat we ook voor echt belangrijke zaken een onafhankelijke klachtenbehandelaar krijgen. De Britten hebben het al voor elkaar: "[The] Official Motor Ombudsman dispute resolution service replaces Motor Codes, with decisions binding for member garages. A new free service to help consumers resolve disputes with garages and manufacturers has been launched – the first of its kind for the motoring industry. The Motor Ombudsman becomes the official automotive dispute resolution body, protecting car owners and holding to account businesses signed up to its Codes of Practice."

Dit hebben wij in Nederland ook nodig. Alleen zouden wij daaraan willen toevoegen dat het niet alleen maar moet gaan om een ombudsman voor consumenten tegenover louche dealers en uitstotende fabrikanten. Het zou goed zijn als de Nationale Auto-Ombudsman ons ook beschermt tegenover een overheid die naar automobilisten kijkt als een rechter tegenover Wilders. 

Dat is de eerste taak: bescherm de automobilist tegen de immer voortwoekerende boetedrift van de overheid. Als wij zo vrij mogen zijn, voegen we daar graag nog een tweede opdracht aan toe: zorg voor een onafhankelijk keuringsorgaan voor de APK. Nu is het te vaak de slager die zijn eigen matig bestorven vlees keurt. De dealer die namelijk zowel een werkplaats heeft en een vergunning om APK's te mogen uitvoeren, als een showroom vol met wagens die verkocht moeten worden, geeft al die otoos een vinkje. Daarom zegt een APK op auto die te koop staat ook weinig meer.

Dus Auto-Ombudsman, u kunt direct aan het werk - en liefst niet van negen tot vijf. U bent er voor de burger, niet voor de ambtenaar.

Beeld: deze schitterende wagens - uiteraard van een oud vrouwtje geweest - hebben ook gewoon een APK.