Gepantserde BMW (1) redt mensen (70) in IS-gebied

Dit is de reclamecampagne waar autobouwers op hopen, een verhaal uit het veld. Niet van geredde dictators of criminelen in hun pantsermobiel, maar van straatvolk en burgerslachtoffers die gered worden. Met zeventig tegelijk.

Oorlog zuigt hard. Er gebeurt niks waarvan je een glimlach krijgt, maar het verhaal van Ako Aburrahman en zijn BMW 7 is toch episch.

Eind oktober vielen de terroristen van IS de Noord-Irakese provincie Kirkoek aan en uiteraard raakten daarbij verschillende mensen gewond. Ako zit aan de frontlinie in het zuiden van de provincie als hij hoort dat de stad Kirkoek onder vuur ligt. Meteen springt hij in zijn gepantserde BMW 7 en scheurt naar de restanten van die stad. 

Daar aangekomen merken Ako en zijn medestrijders snel dat er geen hulpdiensten meer zijn om gewonden naar het ziekenhuis te brengen. Overal had het addergebroed van IS sluipschutters opgesteld waardoor het bloedlink is om door de straten te rijden. Maar Ako heeft een BMW 7 High Security. Als het een fabrieksversie is, dan is het B6 pantserniveau goed genoeg voor allerlei (hand)vuurwapens. Precies wat dit soort sluipschutters bij zich hebben. Kom je echte pro's tegen, dan moet je achter B7 glas en pantser zitten. 

Met zijn auto reed Ako tegen de zeventig mensen naar het ziekenhuis. Een daarvan overleefde de rit niet omdat de hulp voor hem al te laat kwam. De extrasterke ramen en deuren zaten er niet voor niets: tijdens zijn ritjes op en neer over de boulevards van Kirkoek werd de wagen meer dan vijftig keer geraakt. Ernstig genoeg dat de auto het inmiddels wel heeft begeven.

BMW zou al interesse hebben getoond in de auto en de dappere strijder een nieuwe wagen hebben aangeboden zodat de levensredder in een museum gezet kan worden. Helaas voor de Duitsers zag Ako dat niet zitten, hij zet de wielen liever in het Koerdische Sulaymaniyah museum.  Tot slot mocht Aburrahman ook nog bij de gouverneur van de provincie langskomen om een oorkonde in ontvangst te nemen, en een cheque van omgerekend €389, die hij als trotse strijder natuurlijk weigerde aan te nemen.

Mooi man, daar kan geen BMW Film tegenop.