Dus toch: nieuwe Tesla-klanten moeten betalen voor gebruik snelladers

Nieuwe Tesla-klanten zullen moeten betalen voor het gebruik van Superchargers, de snelladers die nu nog gratis zijn, maar per 1 januari 2017 alleen tegen een vergoeding gebruikt kunnen worden. En dat geldt ook voor de pre-orders van de Model 3.

Het mag ons niet verbazen dat Tesla uiteindelijk toch heeft besloten dat stroom aftappen niet langer gratis kan. Het bedrijf is op zoek naar manieren om in de kosten te snijden. Superchargers zijn meer service dan cash cow, bovendien kan Tesla er naar verwachting nooit genoeg bijplanten voor de verwachte honderdduizenden extra Tesla's die het succes van de Model 3 met zich meebrengt. Dat wordt dus betalen. 

Kernzin: "These changes will not impact current owners or any new Teslas ordered before January 1, 2017, as long as delivery is taken before April 1, 2017." Dus wie nu nog snel naar de winkel rent, een ton tegen de verkoper aansmijt en met een Model S wegrijdt, die zit goed. Als je 'm tenminste krijgt afgeleverd voor 1 april volgend jaar. En daarin zit de crux: voor een Model S is dat niet onmodelijk, maar voor klanten die pre-orders hebben geplaatst voor de Model 3 ligt dat anders. 

Die arme drommels moeten vermoedelijk nog jaren wachten voordat ze hun auto krijgen, dus 1 april is een leveringsdatum waarvan ze alleen maar kunnen dromen. Dat betekent dat Tesla hiermee effectief (bijna) alle Model 3-eigenaars buiten hun gratis oplaadprogramma heeft geparkeerd. Dat is even zuur als logisch.

Tesla rept wat betreft de hoogte van de kosten over een "small fee" en "less than the price of filling up a comparable gas car". Dat laatste zegt niet zoveel omdat de prijs van benzine tamelijk sterk varieert in de VS - en onvergelijkbaar is met de prijzen in Europa. 

Gekeken naar de Amerikaanse stroomprijzen zal een SuperCharge-stop in de VS maximaal twintig dollar kosten, zo wordt gespeculeerd. Wat dit voor Europese en Nederlandse klanten betekent, is nog niet helemaal duidelijk. In elk geval zegt Tesla dat klanten die na 1 april een auto geleverd krijgen, jaarlijks 400kWh gratis krijgen - goed voor ruim vijftienhonderd kilometer.