Flitspalen staan vaak op de verkeerde plaatsen

Voor het eerst durft het Openbaar Ministerie de cijfers per flitspaal te publiceren en het is wel duidelijk waarom. Als er in een half jaar 76.000 keer geflitst wordt door een paal, dan staat hij misschien wel op de verkeerde plek.

76.348 boetes heeft de flitser aan het eind van de A27 in Hilversum uitgespuugd in de eerste maanden van 2016. Dat is meer dan de nummer twee en drie bij elkaar opgeteld. In Helmond fotografeerde een paal 36.772 nummerborden en bij de Rotterdamse Maastunnel was het 33.795 keer raak. 

Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie de gegevens per flitspaal laat weten. Voorheen wisten ze dat niet naar eigen zeggen, maar dat is uiteraard onzin. Als ze niet zouden weten waar je geflitst bent, dan kunnen ze je ook geen bekeuring sturen. De gegevens werden dus niet bijgehouden, of in ieder geval niet gepubliceerd. Daarnaast: RTL publiceerde maanden geleden al een heel specifiek overzicht van het aantal boetes per paal, wat het verzet tegen transparantie van het OM heeft gebroken. 

Nu ze wel bekend zijn kunnen we -achter ons bureau- concluderen dat er palen (uiteraard niet alle) op de verkeerde plaats staan, of dat de situatie onduidelijk is. De paal van vier miljoen, zoals De Telegraaf de flitser in Hilversum noemt, lijkt verkeerd te staan. De limiet is blijkbaar niet duidelijk of de weg kan een veel hogere maximumsnelheid aan dan de raamambtenaren hebben bedacht. Over roodlichtflitsers hebben we het niet, je moet gewoon stoppen als het rood is.

Bekijk de berg met snelheidsboetes eens van de andere kant. Zijn de burgers ongehoorzaam, of zijn de regelgevers ongehoorzaam aan het volk? Je zou het aantal boetes ook kunnen beschouwen als een motie van afkeuring van de bevolking aan de regelmakers. De democratie zegt dat je er sneller kunt rijden. De flitspaal staat verkeerd. Doe er eens wat aan, regeltjesmensen.