Mercedes-baas probeert vriendjes te worden met ecofundamentalisten

Het heeft Dieter Zetsche jaren gekost, maar zijn strategie om Mercedes weer aan de top der luxemerken te krijgen, werpt nu vruchten af. Misschien waren vruchten al ietwat gaan gisten, want Zetsche probeert nu zelfs vriendjes te worden met Die Grünen.

Allereerst: het is best sympathiek van De Groenen om Daimler-CEO Zetsche uit te nodigen op hun congres. Dat geeft aan dat ze in debat willen, geen eigenschap die we vaak zien bij de zelfverklaarde hoeders van het morele gelijk. Niet dat Zetsche een warm welkom kreeg. Begreep hij zelf ook wel en daarom probeerde hij het smeltende ijs te breken met de opmerking dat hij de verwarring bij de Groenen niet gek vond. De baas van Daimler uitnodigen om zijn visie op mobiliteit te horen, was toch een beetje, zo meende hij, als Donald Trump uitnodigen om te komen praten over vrouwenbeleid. Ghe.

Zetsche deed nog meer water bij de fairtradewijn: "The old way of thinking pitting those obsessed with high-powered cars ... against joyless anti-car ecologists has been overtaken by reality." Retorisch sterk. Retorisch nog sterker was dat hij zei De Groenen volledig te steunen in hun kruistocht tegen emissies. Volgens Deugende Dieter is de toekomst van de auto een emissieloze en Daimler/Mercedes zal zich blijven hardmaken voor het terugdringen van uitstoot.

Zetsche heeft vermoedelijk gelijk, daar niet van, maar het is toch een beetje jammer om bij fundamentalistische autohaters in bed te kruipen. Aan de andere kant: we moeten ook zien dat De Snor hier iets slims doet. Als we toch aannemen dat elektrische auto's de toekomst hebben, kun je net zo goed de druk van de ketel halen en de ecofundamentalisten vertellen dat het sowieso die kant opgaat. Zijn zij weer even afgeleid, want over het tijdschema waarin die transformatie moet plaatsvinden zijn De Groenen (vorige week) en Zetsche (zodra de markt het toestaat) het toch niet eens.

Beeld: bloemetjes, confetti en een jasje met zorgvuldig gekozen linnen-blend.