U wilt een BMW Z3 M Coupé? Dit staat er te koop

De coupéversie van de Z3 is een moeilijke auto. Het is wel/niet een shooting brake, maar je kunt het ook moeilijk echt een coupé noemen: er is een stuk aangeplakt in plaats erafgeknipt. Hoe dan ook, de M Coupé is gewoon gaaf.

Als je over de benaming al een flinke discussie kunt hebben, dan is het uiterlijk helemaal een struikelblok. De een vindt de Z3 Coupé schitterend, de ander heeft het over dat lelijke vierkante hok. Feit is dat de dichte versie op een zo goedkoop mogelijke manier gemaakt is met zoveel mogelijk onderdelen die met de cabrio gedeeld konden worden. Het verklaart de lage deurtjes en de ietwat ronde lijnen op de heupen die niet helemaal matchen met de daklijn. De hele gedachte van het toevoegen van een dak was dat de auto dan stijver zou worden en beter met de kracht van de dikke M-motor om zou kunnen gaan. Ondanks de simpele oplossing werkte het idee wel, de coupé is 2,7 keer zo stijf als de open versie.

Met een productietijd van 1998 tot en met 2002 is de M Coupé een relatief zeldzaam beestje. In die tijd werden er 6.291 afgeleverd, het merendeel daarvan bleef  in de VS (waar ook de fabriek gevestigd was). Van dat aantal hebben er ook nog eens ongeveer duizend het stuur aan de verkeerde kant zitten. 

Hoewel er uiteindelijk een vrij klein pool van BMW M Coupés is, staan er een paar flinke handen vol te koop. En ze zijn nu al reteduur voor bijna twintig jaar oude auto's, wellicht heeft dat te maken met het feit dat er in Nederland eigenlijk maar één aanbieder is van M Coupétjes.

Met een prijs die bijna €40.000 boven de nieuwprijs ligt is dit model uit 1998 echt een verzamelaarsexemplaar. De vorige eigenaar heeft na 3.000 kilometer bedacht dat de M Coupé een investering is in plaats van een vervoersmiddel en heeft het ding in zijn garage woonkamer weggezet. Het resultaat is een flinke premie op de kostprijs. In 2002 had de auto nog nul kilometer afgelegd. De vier daarop volgende jaren reed hij er bijna drieduizend. Tussen 2006 en 2015 reed de wagen minder dan 300 kilometer. Ermee rijden zou zonde zijn, maar het maakt wel dat dit niet de M Coupé is die je zoekt.

Als het een origineel Nederlands exemplaar zou zijn, moest je je hart hebben vastgehouden toen je las dat deze bak getuned is. Gelukkig is het een Duits exemplaar, waar tunen toch wat gebruikelijker is. Daarnaast nodigen de lange snelwegen uit tot langer op het gaspedaal staan, waardoor er waarschijnlijk minder mee van rotonde naar rotonde is gesprint. Dat de tuners van de buitenkant af zijn gebleven is goed nieuws te noemen. Het interieur ziet er goed onderhouden bij en de auto komt met de lekker ouderwetse autotelefoon erbij. 

Echt goedkoop is de M Coupé niet voor handen. De drie goedkoopste exemplaren die in Nederland te koop staat kosten nog altijd €27.950. Ze worden aangeboden door dezelfde handelaar, die eigenlijk het hele aanbod van het model reguleert. De drie M'etjes onderscheiden zich in kleur en kilometerstand. De zilvergrijze heeft 213 duizend km afgelegd, de groene 211 duizend, en de blauwe zit 5.000 onder de twee ton.

Het aanbod van M Coupé's valt in Nederland nogal tegen en de markt wordt door een handelaar beheerst. Reden om ook eens over de grens te neuzen. In die Heimat bijvoorbeeld.

Altijd in de garage gestaan en van een oud vrouwtje geweest, maar niet heus. Deze Coupé heeft een zwaar leven gehad als racer. Hij heeft daardoor wel vierwielaandrijving zodat je ermee kunt autocrossen.

Ze bestaan nog wel, mensen die zelf hun M verkopen. Helemaal in München staat dit origineel Zwitserse model te koop. Heeft in de bankenrepubliek wel een keer een schuivertje gemaakt, waarna hij gerepareerd is. Nu is hij toe aan wat nieuwe lak en is volgens de verkoper een winterklus-exemplaar.

Waar de meeste exemplaren van dit model een verschrikkelijk lelijk twotone-interieur hebben, is deze uitgerust met stemmig zwart leer. Daar staat tegenover dat je wel moet kunnen leven met een gele buitenkant.