Ferrari vindt Formule 1 auto's te duur om te verkopen

De auto's waarmee Alonso, Vettel en Raikkonen de afgelopen drie jaar Formule 1 reden worden niet verkocht. De F1-wagens van na 2013 zijn te moeilijk - en daardoor te duur - in het onderhoud. Ferrari vindt een auto te duur, that's a first.

Oude rijkaards rijden graag rond in oude Formule 1-wagens en uiteraard zijn de Ferrari's daarbij ook altijd geliefd. De nieuwste monsters uit Maranello gaan ze alleen niet krijgen. Ze zijn te duur. Dat hebben de rijkaards niet bepaald, maar het is een uitspraak van de Italiaanse scheppers zelf.

Volgens testpiloot Marc Gené zijn de hybride 1,6 liter turbomotoren zo complex dat het financieel onmogelijk is om ze draaiende te houden. Als voorbeeld noemt hij het overvliegen van de auto's, daarbij moeten de accu's extra beveiligd worden in verband met de eisen van luchtvaartmaatschappijen. De motoren van 2013 en eerder hebben geen turbo's en hebben ook kleinere elektromotoren en nog ouder modellen hebben V8's en V10's die minder ingewikkeld zijn.

Het gevolg van de onmogelijkheid om de auto's door te verkopen in de Corse Clienti is dat de Formule 1 nog duurder wordt, aldus Gené. Of die paar miljoen die ze voor een auto ontvangen nou enig verschil maakt in de begroting valt nog te bezien. Het is in ieder geval jammer dat we in de toekomst de geweldige beelden van Frits Kroymans-achtige rijken in hun gebroken Ferrari zullen moeten gaan missen.