Tesla moet stoppen met zijn schimmige boekhouding

Tesla is deze zomer op de vingers getikt door de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. Of de automaker nu eens fatsoenlijke boekhoudmethoden wilde gebruiken. En wel heel snel.

Tesla is meer een bedrijf van machtige vergezichten dan van direct resultaat en financiële gezondheid. Mischien was een van de manieren om de matige financiële vooruitzichten op papier binnen de perken te houden, het gebruik van verboden boekhoudmethoden. Er zijn twee manieren om fatsoenlijk te accounten: goed en fout. Dat correspondeert met 'GAAP' en 'non-GAAP'. GAAP staat voor 'generally accepted accounting principles'.

Nu is het in sommige gevallen toegestaan om op een andere dan geaccepteerde manier je cijfer te rehashen, maar Tesla was ietsje te verslaafd aan non-GAAP-methoden om zijn resultaten op te leuken en gebruikte verboden boekhoudtrucjes. Volgens de Wall Street Journal heeft de SEC Tesla in harde bewoordingen opgedragen om daar mee te kappen. Want sinister, slecht te controleren en mogelijk misleidend.

Daarom was de laatste keer dat Tesla een fabeltjeskrant uitbracht in augustus; toen kwamen de cijfers nog uit de non-GAAP-imaginizer. Sindsdien zijn de verslagen in GAAP. Overigens moeten we de zaak niet overdrijven. Toen Tesla over september naar de juiste boekhoudstandaarden rapporteerde, verrastte het vriend en vijand met iets heel bijzonders: winst.