Getest: een Volkswagen Up Beats op Autobahn-snelheid

Zijn de koekblikjes van de weg nou eindelijk eens de gammele blikkerigheid aan het ontstijgen en heeft Volkswagen door een grote motor in de Up te hangen een kleine variant van een grote auto gemaakt?

De Volkswagen Up is nu een aantal jaar op de markt en kreeg afgelopen zomer een milde opfrisbeurt. Een van de nieuwigheden daarbij is de toevoeging van een nieuwe TSI-motor. De eenliter driecilinder die ook al in de Polo leverbaar is. Verder is het interieur aangepast en kun je ook een audiosysteem van Beats (uw weet wel, speakers met een overdreven bas) kiezen. Met zijn witte lichtmetalen velgen en rode spiegels maakt de Beats-versie van de Up van buiten al duidelijk dat dit niet zo maar een boodschappenkarretje is. Het is de mannen-/jongensversie van een damesautootje. Behalve het opgekrikte uiterlijk heeft dit model ook een opgepompte motor. Een turbo zorgt ervoor dat het zuinige driecilindertje 90 pk aflevert. Kom je goed mee weg als je naast een niet oplettende Teslabestuurder staat bij het stoplicht.

Hoewel de Up Beats vanaf €15k te koop is, kostte het exemplaar dat Autobahn in handen kreeg meer. Een gewone Up neem je vanaf €11 duizend mee. Het testmodel was door VW helemaal volgehangen met alle mogelijke extra's. Tot en met een achteruitrijcamera aan toe, voor het geval je moeite hebt met het schatten waar de loodrechte achterkant van de auto zich bevindt. Een navigatiesysteem leveren ze echter niet, daarvoor moet je je smartphone gebruiken. Op het dashboard zit een houdertje waarachter een inplugpunt zit voor een USB-lader. Handig. Het koppelen van de bluetooth werkt heel makkelijk, maar daarna begint de ellende. Je moet een speciale Volkswagen app downloaden, maar die app werkt echt onwaarschijnlijk slecht.

Enfin, navigeren is bijzaak, het gaat om het rijden, en dat kan de auto wel. Het stuur (met leer bekleed!) ligt goed in de hand maar is alleen in hoogte verstelbaar, als je lange benen hebt moet je met gestrekte armen rijden. De stoelen zitten prima en op de achterbank is verbazingwekkend genoeg ruimte om te zitten. 

Volkswagen claimt een acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur in 9,9 seconden, wat voor zo'n klein karretje wel erg snel is. We hebben het niet gemeten, maar het voelt in ieder geval opmerkelijk rap aan. Hard optrekken is leuk, maar je hebt er niet zoveel aan, belangrijker is hard doorrijden. De Up krijgt het voor elkaar om op de Autobahn 180 kilometer per uur te rijden. Zo'n snelheid op zich is niet zo bijzonder, dat haalt iedere leasebak tegenwoordig wel, maar wat wel speciaal is: het voelt niet alsof je in een winkelwagentje zit. De auto reageert niet nerveus en het geluid in het interieur is veel minder aanwezig dan je zou verwachten. Het is Volkswagen dus gelukt om in het segment van superkleine karretjes een echte auto te maken die niet aanvoelt als een koekblik. Een verdienste die zich ook vertaalt in een goede verkoop, het is een van de private lease toppers van Nederland.