Arabische prins: 'Ook vrouwen mogen autorijden'

De Saudische Prins Al-Waleed wil dat zijn land stopt met zijn belangrijkste gift aan de mensheid: de vrouwloze wegen. Wat hem betreft is het tijd om dames ook toe te laten achter het stuur.

Het land dat ons naast een hele berg olie ook Bin Laden gaf is ook het thuisland van een bijzondere regel: dames mogen niet rijden. Mag gewoon niet omdat het in een of ander boek staat. Vreemd genoeg vertaalt die vrouweloosheid in het verkeer zich niet in extreem veilige wegen waar nooit ongelukken gebeuren. Het blijkt daar dat er ook ongelukken gebeuren als er alleen mannen rijden. 

Die empirische wijsheid heeft ertoe geleid dat vrouwen nu hun eigen stuurwielen opeisen. Lange tijd waren de vrouwen letterlijk roependen in de woestijn, maar ze hebben ineens een medestander gevonden in de op veertig na rijkste man van de aarde. Hij heet Al-Waleed Bin Talal bin Abdulaziz al Saud en hij is gek geworden. Hij wil de weg gaan delen met nog meer mensen, terwijl de Saoedi's juist door de helft van de bevolking van de weg te jagen zo'n effectieve oplossing tegen files hadden bedacht.

Volgens de prins is het tijd om te stoppen met het vrouwenhaten. OK, ze moeten zich natuurlijk nog steeds hullen in zwarte gewaden, maar volgens de prins is het wel tijd om het heft in eigen hand te nemen in de auto. Overigens heeft hij helemaal geen feministische gronden voor zijn pleidooi. De prins vindt het gewoon zonde dat er buitenlandse chauffeurs ingevoerd moeten worden om de dames rond te rijden. Dat geld lekt volgens hem uit de Saoedische economie. Het geld zou net zo goed uitgegeven kunnen worden bij de vrouwen zelf, die dan bijvoorbeeld taxichauffeur kunnen worden.

Er zitten nog wel wat voorwaarden aan het rijden door vrouwen. Ze mogen uiteraard de stad waarin ze wonen niet verlaten. De meiden van halal moeten ook een smartphone bij zich hebben zodat ze in geval van nood een hulpdienst kunnen bellen. Als laatste wil hij een limiet op het aantal rijbewijzen invoeren. Het moet natuurlijk allemaal ook niet té vrij worden.