Nico Rosberg weg: Niki Lauda wist van niks

Nico en Niki blijken - ondanks dat ze dezelfde taal praten - toch niet op dezelfde golflengte te spreken: de kersverse wereldkampioen vertelde zijn adviseur en voorganger pas drie dagen geleden over zijn besluit om direct te stoppen.

Het glimmende Mercedesbastion vertoont iets meer scheurtjes dan Toto Wolff wil laten vermoeden. Waar de teamchef gisteren sprak over een dappere beslissing van Nico Rosberg, spreekt orakel Niki Lauda over een onaangename verrassing. Het merk van de ster zit ineens met een leeg stoeltje, terwijl alle topcoureurs al lang en breed zijn vastgelegd.

Nico belde Niki pas woensdag op met de mededeling dat hij het voor gezien houdt in de Formule 1. De Oostenrijker daarover: "Het wordt echt een probleem om een vervanger voor Rosberg te vinden. Ons rijderspaar was de beste ploeg die mogelijk is. We wisten wat we aan Lewis en Nico hadden." Wisten, inderdaad. De afmelding kwam als een volslagen verrassing: "we hadden hem niet voor niets tot en met 2018 vastgelegd."

Dat hét topteam van de Formule 1 plotseling met een leeg stoeltje zit is een unieke situatie. Lauda vreest dat de contracten van de piloten op het verlanglijstje allemaal een waterdicht contract hebben. Mochten ze dat niet hebben, dan zullen de managers bij Red Bull Racing, Ferrari en McLaren nu wel met een inpregneerspray (lees: juristen en bakken geld) klaarstaan om hun coureurs binnen te houden.