Politici sjoemelen zich uit dieselgatestraffen

Het moet heerlijk zijn om toppoliticus te zijn, je komt gewoon overal mee weg en als dank krijg je lintjes en een erebaantje. Neem de Europese Commissie, die moet al lang geweten hebben van dieselgate, maar ze geven het niet toe. Dus geen straf.

Vijfenveertig Europarlementariërs deden een jaar lang onderzoek naar de sjoemelsoftware van onder andere FCA en VW Group. Dat onderzoek leverde helemaal niets op, vrijwel iedereen hield of zijn mond of bleek een waterdicht verhaal (Fiat) te hebben. 

De tegenwerking kwam uit een vrij onverwachte hoek (of wacht, uit de verwachte hoek) namelijk van de Europese Commissie. De hoogste politici van Europa moeten volgens de parlementaire onderzoekers geweten hebben van de software die ervoor zorgde dat auto's op het oog schone uitlaatgassen hadden. Ze weigerden gewoon om door de Dieselgatecommissie gehoord te worden. "Ik geloof dat nog steeds dingen worden achtergehouden," aldus D66-europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Hij voegt toe: "Ik heb het sterke vermoeden dat jaren geleden van bovenaf is gezegd: stop, dit gaan we niet verder onderzoeken, want dat kost de auto-industrie te veel geld. Maar we hebben geen bewijs."

Geen bewijs is een makkelijke manier van wegkomen met allerlei duistere zaakjes. Het enige nog enigszins democratische orgaan van de Europese Unie blijkt wederom een papieren tijger die zich bezig mag houden met verplichte eCall-systemen en RFID-kentekens.