POAH. John Deere trekker troeft Tesla af

Binnenkort staan niet alleen de Tesla's bij het stoplicht klaar om acceleratieproeven te doen, ook tractorbouwer John Deere mengt zich in de strijd. Deze groene SESAM heeft 30% meer opgeslagen energie bij zich dan de grootste Tesla-accu.

De Franse tak van het Amerikaanse John Deere heeft een nieuw speeltje voor biologische boeren gemaakt, de SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery). Het is een tractor waarbij de dieselmotor is vervangen door twee exemplaren die liever elektriciteit omzetten in beweging. Op de plek waar normaalgesproken brandstof ontploft is een waanzinnig groot accupakket neergelegd. Bij elkaar leveren de lithium-ion batterijen 130 kWh aan energie. Ter vergelijking: de meest bizarre Tesla heeft een 100 kWh-grote batterij. 

Buiten alle handigheidjes voor boeren (stil werken omdat de motor geen geluid maakt en geen energie gebruikt als het voertuig stilstaat, etc) is er een belangrijke extra die de elektromotoren leveren aan de John Deere SESAM: hij kan snel accelereren. Voor het geval dat het nodig is kunnen beide elektromotoren om de wielen worden geschakeld om het volle vermogen in te zetten voor de aandrijving, in plaats van een motor voor de apparatuur achter de trekker en een voor de wielen. Met de gecombineerde 400 pk kun je iets heel zwaars voortsleuren in een broccoliveld, of dat sprintje tegen de Tesla winnen in een tractor. Hoe briljant de techniek ook is, het is wel een beetje een jammere ontwikkeling: kun je je een trekkertrek voorstellen zonder enorme rookpluimen?