Voor de heb: Lamborghini Countach LP 400 S

Hoewel het ontwerp al 45 jaar oud is ziet de Lamborghini Countach er nog steeds futuristisch uit, terwijl het toch echt een klassieker is. In Arizona wordt binnenkort een exemplaar van het monster uit 1979 geveild.

Wie herinnert zich niet de scène van de over het water stuiterende Countach uit Cannonball Run? De Lamborghini is een icoon van de tijd die in iedere Cannonball-film een belangrijke rol speelde (inclusief twee 'incredibly good looking chicks' als chauffeur en bijrijder). Net zo'n LP400 S - minus de spoiler - wordt binnenkort geveild in Phoenix Arizona. Achterin ligt een ouderwetse V12 van 3.929 cc met zes Webers. De motor leverde ooit 375 pk, dat doet hij nu waarschijnlijk niet meer. Al is de auto door de jaren heen altijd trouw onderhouden. 

De aanbieder is op zijn minst de derde eigenaar van de auto die oorspronkelijk vlak over de Nederlandse grens geleverd werd. De eerste eigenaar haalde de LP400 S in 1979 op in Düsseldorf, toen de auto nog Acapulcoblauw was. Inmiddels is het exterieur zwart, maar het interieur en de wielen hebben hun originele kleurtje nog: bruin leer en gouden Bravo-velgen.

Van de eerste serie van de LP 400 S werden maar vijftig stuks geproduceerd en dat maakt dit een exclusieve auto. De opvolgers werde steeds meer volgehangen met spoilers en opsmuk die het cleane design van het origineel steeds verder naar de achtergrond drukten. Dit model heeft al de eerste agressie in zich door de extreem brede wielen, maar de overvloed aan gaatjes, hoekjes en vleugeltjes zit er nog niet aan.