De nieuwe Lamborghini Aventador is hier: 740 pk

Meer downforce, meer agressie en meer pk's, alles bij elkaar in het toch al fijne pakket van de Aventador. De topsnelheid wordt 350 kilometer per uur.

Het was tijd voor een facelift van de al sinds 2011 geproduceerde Aventador en met de Aventador S toont Lamborghini dat ook een meesterwerk verbeterd kan worden. De auto is aerodynamisch en technisch flink opgefrist.

De voorbumper levert dankzij een nieuwe design 130% meer downforce dan zijn voorganger. Welke voorganger dat dan is, dat maakt Lamborghini niet duidelijk: de LP750-4 SV had 180% meer downforce, wat er dus op lijkt te duiden dat deze minder hard op de weg wordt gedrukt dan de Superveloce. Anyway, ook aan de achterkant is er met de neerwaartse druk gespeeld: de vleugel die je in drie standen kunt zetten drukt harder op de weg, maar heeft veel minder drag.

Belangrijker nieuws is dat de Italianen 40 pk meer uit de motor weten te halen wat het totaal nu op 740 stuks brengt. Het moment bleef 690 Nm. Ook nul naar honderd gaat nog steeds in 2,9 seconden en hij blijft doorversnellen tot 350 kilometer per uur. Wel is de kleptiming aangepast en kan de motor nu nog meer toeren aan: 8.500 tegen 8.350.

Zoals altijd drijft de motor alle vier de wielen aan (via een zevenbak), maar nieuw voor een productie-Lambo is de vierwielsturing. Daardoor is de auto wendbaarder, maar ook stabieler op hoge snelheid. Op lage snelheid is het juist makkelijker om te sturen.

Aan de binnenkant is ook het een en ander veranderd. De middenconsole heeft een ververst TFT-touchscreen en heeft voortaan standaard Apple Carplay.

Zonder belasting gaat de Aventador S €281.555 kosten.