Hoi, dictator worden? Neem dan deze auto

Wat de scepter, rijksappel en kroon voor de betere vorst zijn, is de Mercedes-Benz 600 Pullman voor de afgestudeerde autocraat. Het is een kroonjuweel dat bevestigt wie eindverantwoordelijke is voor 's lands martelkamers.

De 600 Grosse, zoals het beest ook wordt genoemd, is een van Mercedes' huzarenstukjes. Geld speelde tijdens de ontwikkeling geen rol en het doel was doodsimpel: aan de hele wereld laten dat Mercedes ze best was. Dat lukte vrij aardig. Het gevaarte was niet alleen groot, maar ook ongelooflijk high-tech. De hydraulische systemen, die alles van ramen tot kofferbak aanstuurden, trokken zo'n zware wissel op de motor dat die niet sterk genoeg bleek. Dus kreeg de W100, de interne naam voor de 600, een nieuw blok, de M100.

Deze 6.3 liter V8 leverde 245 pk, wat genoeg was om de 3,5 ton en zijn enorme arsenaal aan luxe in beweging te brengen. Uiteraard met innovatieve en zelfcorrigerende luchtvering om het geheel een beetje comfortabel te houden. Toch knap dat je dan in minder dan tien seconden de honderd aantikt.

Het heeft niet eens zin om op te sommen wie er één had, maar laten we het zo zeggen: iedereen die iemand was in Hollywood had een 600, net als iedereen die voor het Internationaal Strafhof zou moeten verschijnen. En vreugde, er staat weer zo'n Göring-met-notenhout te koop bij Sotheby's.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b5bc451ad7', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });