Eureka! De Europese Commissie wil real world tests

Na lang twijfelen over Dieselgate en het sjoemelsoftwareschandaal heeft de Europese Commissie toch maar besloten om iets te gaan ondernemen. Ze zijn tot de ontdekking gekomen dat laboratoriumtests niet helemaal te vertrouwen zijn.

Om te voorkomen dat fabrikanten allerlei trucs verzinnen om de officiĆ«le laboratoriumtest te omzeilen moet de testmethode worden aangepast. Brekend! De Europese Commissie wil ons plotseling niet meer vergassen. De oplossing voor het probleem is zo logisch dat het nauwelijks voor is te stellen dat hij bedacht werd door ambtenaren in Brussel: auto's moeten vanaf 2018 getest worden in straatomstandigheden. 

Ook moeten de autofabrikanten dan de echte uitstootgegevens verstrekken. De stikstoftests van diesel moeten daarnaast ook rekening gaan houden met het feit dat de meeste ritjes kort zijn, zonder dat de motor warm genoeg wordt. Op die momenten is de uitstoot nog veel hoger en tests moeten daar op inspelen.

Is de EU nu ineens supermilieubewust en bevolkingsknuffelig geworden? Nee, natuurlijk niet, de autofabrikanten hebben het wel voor elkaar gekregen dat ze 50% meer troep mogen uitstoten. Die hogere tolerantie gaat er in de loop van de jaren weer stapje voor stapje uit.