Veilingfeest met Renault 5 Turbo Rally

Het sterft begin volgende maand van de Renaults 5 Turbo 2 op de veiling in Parijs. Dat er een straatversie van de auto wordt aangeboden is leuk, maar de Groep B rallywagen is veel specialer en heeft nog meer pk: meer dan 220 stuks.

Tijdens de Retromobile-veiling van RM Sotheby's in Parijs komen twee Franse techniekwondertjes aan bod. Een gewone Turbo 2 en een Group B rallyversie van hetzelfde bommetje. De eigenaar wil er enerzijds graag van af, maar wil er wel bijzonder veel geld voor hebben. Op de klassiekerveiling van Chantilly in september werd de auto niet verkocht. Misschien niet vreemd, de eigenaar wilde er minimaal €65.000 voor hebben. Ja, het is een leuke kar, maar wellicht is dat toch wat veel voor deze kart.

De homologatie-editie is leuk, maar het origineel is leuker. Op dezelfde veiling in Parijs komt ook de echte rallywagen ter veiling. Met 222 pk voor de meest krankzinnige raceklasse ooit: de groep B rally. Het is een van de twintig gebouwde echte auto's van het fabrieksrallyteam. De Tour de Corse-versie komt met exact nul luxe-opties. Daarentegen heeft hij wel een compleet plakboek met de artikelen die over de auto verschenen in Griekse dagbladen. Wie heeft er ooit een auto gekocht zonder Griekse kranten erbij?

Waar de straatvariant slechts 5.900 kilometer reed, sinds hij voor het eerst werd geleverd aan een Fransman, kunnen we van de rallyrijder niets zeggen over het aantal kilometers. Het zullen er veel zijn. Het maakt de 1984 youngtimer niet minder gaaf, zeker als je bedenkt tegen welke wagens hij het allemaal moest opnemen: de Lancia Stratos en Delta Integrale, maar ook de Peugeot 205 Turbo 16 en de Audi Sport Quattro. Dan zit je met €65.000 eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rang.