Toyota: 'de NOS snapt bijtelling niet'

Woedend zijn ze bij Toyota in Raamsdonksveer. De NOS heeft hun hybride-auto's integraal afgeschreven als een domme keus. Zijn de autoverkopers het natuurlijk niet mee eens, want hun hybride is heel anders dan de stekkerhybride.

Sinds 1 januari zijn er nog maar twee bijtellingstarieven voor auto's: je bent elektrisch en dan is het goedkoop, of je bent het niet, en dan is het duur(der). Duidelijk. Daarom bracht de NOS vorige week het bericht dat het gedaan is met de hybride auto. Leasemaatschappijen verklaarden dat het nu onwaarschijnlijk was dat mensen nog voor een pluginhybride zouden kiezen. Die zijn immers duur en de bijtelling klapt 7 procentpunten omhoog. Waarom zou je dan nog een stekkerauto kopen, waarvan je de batterijen toch niet oplaadt? Dat is wat de meeste leaserts doen.

Toyota enorm over de zeik, want hun hybrides zijn veel hybrider dan andere auto's. Toyota's laden op tijdens het rijden en remmen, daardoor besparen ze benzine. Daardoor werden die auto's vorig jaar al getrakteerd op een bijtellingstarief van 21%. De stap van 21% naar 22% is helemaal niet zo groot. Klopt helemaal. Maar de Japanners hebben zelf ook plugin-hybrides in hun gamma, dus ze worden zeker ook getroffen door de nieuwe regeling voor bijtellen. Daarnaast is het voor het bedrijf erg belangrijk dat iedereen in hybridetechniek blijft geloven: ze wille hun kennis namelijk verkopen aan andere fabrikanten.

Overigens bracht Autobahn hetzelfde bericht als de NOS, maar wij kregen geen standje van de importeur. Dat lezen we als een compliment voor de reaguurder: die begrijpt (in tegenstelling tot de NOS-lezer) zelf wel dat er een verschil is tussen een PHEV en een hybride.