De ex van Evert Louwman hebben? Hier een Lancia Stratos

De Stratos is een van de bizarste Lancia's die ooit werd ontwikkeld. Middenmotor, tweezitter en gemaakt voor rally's, het is een Fulvia on acid. Bovendien ook tamelijk exclusief, er werden er 492 van gemaakt. Toeslaan kan op de veiling van Gooding.

De eerste eigenaar van dit consumentenmodel van de Lancia Stratos verkocht hem in 1981 aan Peter Kaus. Daardoor kwam de auto in de Rosso Bianco-verzameling, ooit de grootste sportwagenverzameling ter wereld. Toen Kaus moeite had om zijn collectie van 220 wagens te huisvesten zocht hij een oplossing en die vond hij in een aanbod van Evert Louwman. De Nederlander nam de collectie in 2006 over. Autohandelaar als Louwman is hield hij de collectie niet bij elkaar en verkocht hij veel auto's stuk voor stuk door. Zo ook de Stratos Stradale, die in 2007 in de VS een nieuwe eigenaar vond. Ook die had het na vier jaar wel gezien met de rallykar waar hij alleen maar kon kijken (het was een gallery) dus schoof de auto nog twee keer door naar de huidige eigenaar. Die er binnen een paar jaar ook alweer van af wil. 

Reken daarom niet op een lang huwelijk als je deze Stratos op de veiling koopt. Ze is een Italiaanse met veel ongelukkige ex-echtgenoten. Maar ben je wel uit het juiste hout gesneden en heb je schijt aan de lage kilometerstand, misschien kun je op de weg dan nog wat extra getallen toevoegen. Daar werd de auto tenslotte voor gebouwd en het extreem lichte karretje heeft met de V6 uit de Dino toch Ferrari-power op de achterwielen.

Het feit dat er maar 250 Stradales werden gemaakt (van het totaal van 492 Stratossen) maakt het wel een duur speeltje. Veilingmeester Gooding verwacht tussen de $500- en $600 duizend voor het ding te kunnen vangen voordat de hamer valt. Daar komen de veilingkosten en de BTW nog overheen. Daarna begint het grote genieten van het mooie speeltje. Of niet natuurlijk, als je hem in een schuur zet en gaat wachten totdat hij een miljoen waard is.