VIDEO. Stadium Super Trucks is vermakelijker dan F1

Stratencircuits, V8's en schansen. Veel meer dan dat heb je niet nodig om waanzinnig mooie automobiele vechtpartijen te creëren. Stadium Super Trucks zijn de velociraptors van het autoracen: ouderwets, EPIC, gevaarlijk en opgesloten achter een hek.

Laten we stoppen met pogingen om de Formule 1 naar Nederland te halen. Wat we echt nodig hebben zijn Stadium Super Trucks. We hebben al straten en in Amsterdam en Utrecht ligt er om de paar meter weer een brug waar je overheen kunt springen. Geweldig. De raceklasse die inmiddels niet meer alleen in stadions wordt verreden heet nu officieel Speed Energy Formula Off-Road Presented By Traxxas en werd in 2013 geïntroduceerd door oud Nascar-coureur Robby Gordon.

De trucks zijn niet veel meer dan een buizenframe met lange veren en een dikke V8. De transmissie heeft maar liefst drie hele versnellingen en over het geheel staat een 'carrosserie' van het ultramoderne (kuch) glasvezel. Doordat ze maar 1.300 kilo wegen kunnen ze in ieder geval belachelijk hoog springen.