Trump: BMW moet weer in de VS gaan produceren

De toekomstige president van de Verenigde Staten probeert weer ruzie te krijgen. Donald Trump vindt dat BMW geen nieuwe fabriek in Mexico moet bouwen, maar weer auto's in zijn land moet maken. Zou hij weten dat BMW niet uit de VS komt?

Trump heeft de smaak van het aanvallen van autofabrikanten te pakken. Nadat Ford zijn plannen snel aanpaste door een tirade van Donald Trump, was Toyota aan de beurt. In een interview met Bild dreigt de President-Elect er andermaal op los en staat BMW aan de ontvangende kant van de verwijten. BMW bouwt een nieuwe fabriek in Mexico waar in de toekomst de 3 Serie gebouwd wordt, naast de 3 Seriefabrieken in Duitsland en China. De exemplaren uit die fabriek zijn bedoeld voor de hele wereld, dus ook voor de Verenigde Staten. Mag niet, zegt Trump. Hij wil 35% invoertaks op de auto's gaan plakken en zo afdwingen dat de productie in 'Murica gebeurt.

Duitsers zijn overigens makers van prima auto's volgens Trump, dat is te zien aan het grote aantal Mercedessen dat in New York rondrijdt. Maar hij voelt geen wederzijdse liefde en dat is volgens hem jammer. The Donald vraagt zich af waarom de Duitsers niet net zoveel Chevrolets kopen als de Amerikanen Duitsers aanschaffen. Die oneerlijk markt wil hij oplossen. Niet door betere en geliefdere Amerikanen te maken, maar door de Duitsers achter een tariefmuur te zetten.

De reactie van BMW op de aantijgingen is overigens bijna perfect: "Wij voelen ons thuis in Amerika en hebben er direct en indirect 70.000 werknemers."