Tesla matigt verwachtingen van zelfrijdende auto

Eindelijk heeft Elon Musk de zelfrijdende functies van de nieuwste Tesla's S en X aangezet. De auto's met hardwareversie 2 konden tot nu toe nog niet wat hun minder geavanceerde broertjes wel konden: automatisch sturen.

De filmpjes van zelfrijdende Tesla's en die ene van die Tesla die een familie redt van een ongeval voordat het gebeurt, het zijn voorbeelden van oude Tesla's. De nieuwste auto's kunnen dit namelijk (nog) helemaal niet. Op maandag zette Elon Musk eindelijk de leukste functie van zijn accukarren met hardwareversie 2 (HW2) aan.

In vergelijking met auto's voorzien van HW1 kunnen de nieuwste X'en en S'en een stuk minder. Het enige dat ze voorlopig doen is filerijden. Als het verkeer om je heen harder gaat rijden dan 72 kilometer per uur (45 mph) dan moet je zelf het stuur aanpakken. Dus waar je buurman met zijn 'stokoude' S dezer dagen fluiten achteroverleunend naar de Zwitserse Alpen aan het sturen is, moet jij met je splinternieuwe Tes hopen op een file op de Grote Brusselse Binnenring, zodat je ook even je handjes los kan laten.

Musk benadrukt dat het een tijdelijke maatregel is. De grote hoeveelheid nieuwe sensoren maakt het onmogelijk om de data uit de oudere auto's te gebruiken in de nieuwe wagens. Er moet nog een berg data geaggregeerd worden en verwerkt voordat de lijntjes gevierd kunnen worden.

Een van de functies die wel direct aangezet gaat worden is de Forward Collision Warning, waardoor de auto's die sinds oktober gebouwd zijn ook automatisch gaan remmen voordat er een ongeluk gebeurt. 

Naast het feit dat de data voor de nieuwe sensors nog niet compleet is, kan ook het vergrootglas van de NHTSA meespelen. De auto-autoriteiten van de VS en de rest van de wereld hebben liever niet dat Tesla de openbare weg gebruikt als een testbaan. Al bleek uit het onderzoek naar het eerste dodelijke ongeval met de Autopilot ingeschakeld dat een recall niet noodzakelijk is.