Faraday Future betaalt weer niet

Liegt Faraday Future de boel bij elkaar? Er is een fabriek die er niet is, een zelfrijdende auto die niet zelf rijdt en er zijn rekeningen die zichzelf niet betalen. Ironie: de nieuwste factuur was voor een virtuele auto

De rechter in Los Angeles mag zich binnenkort buigen over de zaak van The Mill tegen Faraday Future (FF). Inzet van het juridische steekspel is een niet betaalde rekening van ruim $1,8 miljoen. Faraday had de klagende partij ingezet om een Virtual Reality-film te maken van hun nieuwe auto. Met de presentatie waarin niet alleen VR, maar ook hologrammen en 3D verwerkt zouden worden, wilde FF nieuwe klanten binnenhalen nog voordat ze de auto op de CES onthulden. De doelgroep: celebs en notabelen. Genoeg reden om een heel duur filmpje te maken.

The Mill kennen we nog van hun Blackbird, de elektrische auto die geen auto is. Wat dat betreft lijken de twee bedrijven veel op elkaar, ware het niet dat de nep-auto van The Mill, wél echt bestaat.

FF zou de bon voor de film in drie termijnen afrekenen, één daarvan vrij klein en de rest in grotere tranches. De eerste $20.000 maakte het bedrijf gewoon over, zodat The Mill aan het ontwerpen sloeg, maar daarna kwam er nooit meer geld uit Las Vegas. Desondanks bleven de makers van de FF 91 beloven om af te rekenen, maar dat deden ze nooit. Het filmpje kwam er uiteindelijk ook niet, waardoor het niet gebruikt is om klanten te kunnen overtuigen. Toch is The Mill van mening dat ze recht hebben op de beloofde $1,8 miljoen en daarom stapten ze naar de rechter.

Bij Faraday kan een extra rechtszaak er nog wel bij. Het bedrijf heeft al problemen bij het bouwen van zijn fabriek, de bouw ervan ligt momenteel stil. Er vertrokken verder verschillende topstukken die juist waren aangenomen om er betrouwbaar uit te zien (of om een betrouwbare auto te ontwikkelen). Tot overmaat van ramp ging de presentatie van de auto ook al niet goed.

Het is te hopen dat deze soap zich nog even voortzet. Kijken hoe een bedrijf van de grond komt (of niet) is goed volksvermaak. Het liefste zien we natuurlijk dat het ze gewoon lukt om de auto te gaan produceren. Na jaren van langzaam stervende automerken is het wel weer eens tijd voor wat nieuwe aanvullingen op het wereldtoneel.