Arm Cadillac slaat weer aan het wensdenken

Cadillac is als de veteraan die zijn land heeft gediend, maar nu is afgedankt omdat hij elk gesprek begint "In the war we used to...". Best wel sneu om te zien eigenlijk, vooral omdat het merk er grote toekomstplannen op nahoudt.

"China wil eventually become Cadillac's largest market." Nou, dan weet je het wel. Cadillac wil blijven meedoen in deze brave new world, zowel in woord als in wensdenken. Op zich is de gedachte helemaal niet zo raar: voor de Duitse premiummerken is China ook belangrijk. Mercedes zet in Europa de meeste voertuigen weg, maar wat betreft individuele landen spant China met gemak de kroon.

Alleen is Cadillac, hoe bewonderenswaardig de vasthoudendheid ook, geen Mercedes. Mercedes zet jaarlijks meer dan twee miljoen wagens weg. Cadillac rommelt in de marge. In de VS werden vorig jaar 170 duizend auto's verkocht. Dit betekende een daling van 3 procent ten opzichte van 2015. Uit China komen ontegenzeglijk positievere signalen: 116 duizend verkopen - een plus van 46 procent. Dus ja, misschien wordt China inderdaad de belangrijkste markt voor Cadillac.

We zouden het Billy-Bob's lievelingsmerk van harte gunnen. Waarom we niet zo enthousiast zijn? Cadillac probeert al decennia om voet aan de grond te krijgen in Europa. Dat is keer op keer faliekant mislukt. Dat maakt de laatste toekomstvisie van een merk dat lijkt verkleefd met het verleden, ook zo aandoenlijk. Maar goed, hopelijk hebben we ongelijk, want kijk toch naar bovenstaande Cadillac Ciel.