Te koop: de motoren van Obi-Wan Kenobi

Het zijn niet bepaald Star Wars-podracers die Ewan McGregor morgen op de veiling in Las Vegas aanbiedt. De motorfietsen staan met beide wielen (en in een geval zelfs met drie wielen) op de grond, maar zijn wel kunststukjes.

Twee motorfietsen moeten het veld ruimen in de collectie van Schotse acteur Ewan McGregor. Eén is een custom die gebouwd werd op basis van een Indian en de ander is een lichtelijk gecustomiseerde Moto Guzzi: hier werd een zijspan aan gemonteerd. 

Naast acteren in rollen van Jedi-leermeester Obi-Wan is McGregor ook op de weg een meester van het leer: als motorfanaat. Met zijn maat Charley Boorman reed de Schot verschillende keren rond de wereld. Aanvankelijk gebruikte het duo daarvoor altijd BMW's, maar sinds een jaar of wat zijn ze overgestapt op Moto Guzzi's. Eén ervan moet nu alweer het veld ruimen -wellicht om ruimte te maken voor een nieuwe Guzzi.

De eerste aangeboden motor is een Moto Guzzi Vintage California uit 2009 met daaraan een Watsonian Monaco zijspan. Het gevaarte legde slechts 573 mijl af en is daarom nagenoeg nieuw. Ondanks de bekende eerste eigenaar van de motor is de verwachting dat het ding tussen de €5.600 en €7.400 gaat opbrengen. Daar moeten uiteindelijk nog de veilingkosten à 15% bij opgeteld worden, maar toch is het een vrij betaalbaar object met stamboom.

De tweede motor die uit de garage van McGregor gejorist wordt is een Indian Larry Panhead Chopper uit 2012. De motor werd gebouwd als showmodel voor Biker Build-Off, ook al een serie die te zien was op TV. Ewan bezocht de show waar de motor tentoongesteld werd en kocht hem daar. Veel reed hij niet met de 1442cc (88 cubic inch, grrr stom Imperialsysteem van de Yanks) Pandemonium V-twin motor. Vijf jaar later is de Star Warsridder alweer uitgereden op de motor en komt het apparaat naar de veiling. De verwachting is dat dit speciale stuk wat meer geld in de lade gaat brengen: €20.000 tot €24.000.

Beide motoren worden op donderdag 26 januari om 11uur 's ochtends, lokale tijd, in Las Vegas geveild.