In 1985 was de E30 de eerste 3 Serie die werd uitgerust met de optie om vierwielaandrijving te nemen. De enige motor die je erbij kon bestellen was de 2494 cc zes-in-lijn van de 325. De eerste jaren was het model alleen te krijgen als een sedan. Pas in 1987 introduceerde München de echte versie: de Touring.
In deze tijden van winterse kou en glibberigheid is vierwielaandrijving op je Bimmer geen overbodige luxe. De achterkant is niet altijd volbeladen met familie en boodschappen, waardoor hij nogal een de neiging heeft om te proberen de voorkant van de auto in te halen. Daarom monteerde BMW een viscokoppeling om de kracht naar de wielen met de meeste grip te geleiden. In het normale verkeer was de verhouding 37:63 voor en achter, maar zodra er geslipt wordt gaat 80% van de aandrijving naar de voorwielen. Op de achteras zit eenzelfde systeem om de aandrijving over de wielen te verdelen. De voorwielen missen de verdeling.
De belangrijke vraag is natuurlijk of er nog exemplaren over zijn die het kopen waard zijn. In Nederland is de spoeling vierwieldrijfs uit de jaren tachtig extreem dun, maar in Duitsland staan momenteel genoeg BMW's met Allradantrieb in de verkoop. Als je echt wanhopig bent - of er woont - kun je ook in de VS je slag slaan.
De eigenaar van deze 325ix weet dat hij iets moois in handen heeft, daarom wil hij er eigenlijk geen afscheid van nemen. De preis van bijna twintigduizend euro wijkt is maar een paar duizendjes minder dan je in 1985 voor een splinternieuwe betaalde. Dit exemplaar is echter zes jaar jonger (1991) en heeft ongeveer alle opties die mogelijk waren, waardoor de prijs tegen de DM80.000 lag. In Euro's is dat exact de helft. De motor is onlangs gereviseerd en heeft volgens de verkoper slechts 125.000 gelopen. Maar ja, Duitsland en terugdraaien van meters. Desondanks waarschijnlijk een solid investment.
De enige 325ix Touring die in Nederland wordt aangeboden is een wit exemplaar. Tja, moet je mooi vinden. Het interieur van deze auto is zo mooi dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat deze auto al 27 jaar oud is. Hij is dan ook zeer goed onderhouden/bijna gerestaureerd. De motor is gereviseerd, de lak is nieuw, de airco ook. Tja, dat heeft wat gekost, vandaar dat je de auto ook niet cadeau krijgt.
Net als de eigenaars hierboven wil deze Münchenaar vrij veel geld voor zijn Allraddreier uit 1990 vangen. Maar ook deze is zo dik aangekleed dat je het er graag voor neerlegt. De groene lak geeft de chique 3 een nog wat keuriger uiterlijk en ook de voor de ix-speciaal wat dikkere spatborden komen er lekker uit bij dit exemplaar. Extra punt voor een auto uit de eighties: in deze is nooit gerookt.
Tja, die stoffen bekleding. Het is een beetje een minput op een verder schitterend uitgevoerde auto. Ander minpunt is dat hij helemaal in Dresden staat. Positief zijn de fantastische spaakvelgen die onder deze zilvergrijze Bimmer liggen en de theoretische kilometerstand van 185.000. Op de bekleding na heeft de eerste eigenaar wel alle andere opties aangevinkt.
We moeten een beetje huilen om het alarmsysteem dat BMW bedacht voordat iemand het slimmer vond om afstandsbediening mee te geven. Ze ramden een extra sleutelgat op de auto waar je een gecodeerde pin in moest steken. Op deze zilverkleurige auto zie je dat gat wel erg goed zitten. LELIJK. Ook de wieldoppen doen pijn aan de ogen, maar dat is vrij simpel op te lossen. Net als de lelijke stoelhoezen en de perzische tapijtjes: they have got to go. Maar check wel even wat ze verbergen voordat je teveel geld overmaakt naar deze privéverkoper.
Eindelijk een exemplaar dat minder dan 10k hoeft op te brengen. Is hij nog zwart ook. Lekker. Jammer dat er plastic doppen op de velgen zitten. Verder is zwart van buiten met zwart van binnen toch eigenlijk de droomkleur voor een auto? Deze heeft wel een paar roestplekjes die je onder handen moet nemen.
Met 250.000 op de teller en geen ongevalsschade is dit een eenvoudige 325ix. Hij heeft genoeg opties om je te plezieren en is niet in een waanzinnige topconditie. Daar staat tegenover dat deze auto daarom ook niet belachelijk duur is. Hij komt wel met verse winterbanden, net nieuwe tandriemen en de remschijven plus blokken zijn vervangen. We zouden vanaf hier niet zo gauw weten waarom je hem niet zou kopen.
Normaal gesproken zeggen we bij de goedkoopste allerlei dingen om je ervan te weerhouden de auto te kopen. Deze keer zeggen we ook doe het niet (want we zijn zelf onderweg om deze op te pikken). Ja, hij staat wat onheilspellend met de motorkap open op de plaatjes. Toch zien exterieur en interieur er zo goed uit dat hij ook zonder motor nog meer geld waard zou moeten zijn dan waarvoor je deze kunt ophalen.