Cruiseschepen zijn miljoenen keren schadelijker dan auto's

Cruiseschepen. Ieder normaal mens mijdt ze als SBS6, maar ja, er kijken ook mensen naar die zender. Buiten dit hedonisme is er nog een argument tegen deze galeien van geriatrisch vermaak: ze zijn zo verschrikkelijk vervuilend.

Het is simpel: wij zijn geen emissiefans, wij zijn autofans en techfans bovendien. Dus als een walgelijk cruiseschip aanlegt en te land, ter zee en in de lucht rommel uitstoot zijn wij snel uitgepraat. Kappen met die onzin. Volgens verschillende bronnen is de uitstoot (en dan hebben we het niet alleen over CO2) van zo'n schip equivalent aan de uitstoot van miljoenen auto's.We moeten ons namelijk niet blindstaren op CO2, er is ook nog zoiets als zwaveluitstoot. Schepen varen op zware stookolie. Dat is zulke ontzettende rommel dat het met gemak 11 op de Schaal van Tsjernobyl scoort. Een normale auto loopt al vast als-ie er naar kijkt. Neem alleen al de Harmony of the Seas van rederij Royal Caribbean, die stookt op volle zee ruim 22.000 liter dieselolie per dag

Niet zo gek dat er in Marseille enig rumoer is over de kroesskepen die er voor anker liggen. Waarom zouden we dit ook toestaan? Mensen hebben auto's en vliegtuigen nodig omdat je iets van de wereld wilt zien of gewoon werk moet doen.  Cruisen op varende steden is geen hobby, dat is een aandoening. Dus kappen met die vaarten, al was het maar omdat de populariteit van deze ongein rap toeneemt. En om gerechtvaardigde uitstoot niet zo'n slechte naam te geven.