Dieselgate maakt slimme Amerikanen serieus rijk

Wat is Gods cadeautje voor slimme mensen? Domme mensen. Dus kopen handige jongens in de VS op grote schaal Dieselgate-diesels. Volkswagen belooft een goede terugkoopsom en bovendien een fijne compensatie. Ka-ching!

In Amerika zijn opkopers actief die inmiddels over een vloot van tientallen oude VW-diesels beschikken. Volkswagens deal is namelijk sweet. In tegenstelling tot die makke Europeanen, hebben Amerikanen wel harde eisen gesteld. Volkswagen koopt TDI'tjes terug tegen de marktwaarde vóór Dieselgate losbarstte, plus een royale compensatie van tussen de vijf- en tienduizend dollar.

Wij zien dan ook geen enkele zinnige reden waarom je je oude tweeliter smogmobiel (drieliters worden naar verwachting later tegen vergelijkbare voorwaarden opgekocht) aan een 'hoarder'  zou verkopen. VW's voorwaarden zijn prima. Maar hee, misschien behoren wij wel tot de dommen. De slimmen hebben het in ieder geval goed bekeken: koop die oude troep voor bodemprijzen en verkoop door aan VW voor een dagwaarde die allang in het verleden ligt en strijk ook nog eens de bonus op. 

Deze jongens hebben het slim gezien en kunnen zich rijk rekenen met rendementen van een procent of vijftig. Niet zo gek dus dat ze de nieren van hun kinderen in onderpand aan banken geven om elke mogelijke kredietlijn aan te spreken. Hoe meer je nu kunt opnemen, des te groter je absolute rendement is. Wie dit soort verhalen leest, begrijpt beter dan ooit dat VW er in Europa wel heel gemakkelijk vanaf is gekomen. Weinig is immers zo reëel als fantoompijn in de portemonnee.

Beeld: de linksradicalen van Greenpeace zijn ineens tegen wegkijken, in dit geval wat betreft Dieselgate.