Doodrijder op vrije voeten, u een dikke verkeersboete

Dag kutburger! Vandaag is weer een nieuwe dag waarop het rechtssysteem uw fouten kan vinden en die van anderen zorgvuldig toedekt met de mantel des wegkijks. Want fatsoen moet ú doen, doodrijders zijn slachtoffers en oorlog is vrede.

Zoals u heeft geleerd, ondermijnt Geert Wilders het vertrouwen de rechtstaat. Hij zei nare dingen over rechters, card-carrying members van D66 zouden het zijn, scherprechters die hem een politiek proces aandoen. Een politicus moet niet te veel zeggen over de rechterlijke macht, niet in de laatste plaats omdat het niet nodig is. Ze bevestigen zelf namelijk graag hun imago.

Je hoeft geen rechtsfilosoof te zijn om te erkennen dat misdaad in het recht bestaat. Een simpele kutburger - hoi, aangenaam! - krijgt een boete van €33 voor een gecorrigeerde overtreding van de maximumsnelheid van 4 km/h op een geestdodend stuk 100km/h-snelweg. Want dat brengt mensenlevens in gevaar! Oh nee, wacht.

Wat mensenlevens in gevaar brengt is op een slecht verlicht stuk weg, een bus met hoge snelheid rechts inhalen en twee mensen doodrijden - en vervolgens door te rijden. Volgens de rechtbank is dat mogelijk 'niet roekeloos' en rechtvaardigt dat het besluit om verdachte Faisal StreepjesNederlander voorlopig in vrijheid te stellen. Manmanmanmanman.

De laaghartige maar immer deugende medemens zal u ervan betichten dit onrecht - de bizarre conjunctie van een boete voor een niet noemenswaardig vergrijp en voorlopige vrijheid voor een dubbele doodrijder - aan te grijpen om u kruideniersgedrag over een boete te verwijten. Maar u heeft de boete alweer keurig betaald, dit gaat niet om uw gram halen om die paar tientjes, er staat iets veel groters op het spel. 

De autoquerulant en de automoordenaar vallen onder hetzelfde rechtssysteem en worden bestraft op een manier die in niets op proportionaliteit doet denken. Dit is niet te verkopen. In het bijzonder als we denken aan onze goede ervaringen met het vrijlaten van verdachten met een dubbele nationaliteit. Of zijn we Saban Baran alweer vergeten?

Enfin, geen kritiek hebben op dit alles, want u ondermijnt daarmee de rechtstaat. Geert Wilders moet inderdaad zijn mond houden, want deze shit verzin je niet.