Wie laadt er zijn auto op bij Fastned?

Je ziet ze op allerlei plekken in het land langs de snelweg staan, de laadstations van Fastned. Het bedrijf is grotendeels van de familie Lubbers, ja van die premier. Maar staat er ooit wel eens iemand zijn Tesla vol te tanken? Waar verdienen ze aan?

Een bedrijf moet geld verdienen om te kunnen overleven, of er moet een hoop geld bijgegooid worden door hoopvolle investeerders. Maar bij Fastned ziet niemand ooit een klant staan, dus wat gebeurt daar? Follow the Money was ook nogal verbaasd en ging op onderzoek in de jaarverslagen. Daaruit komt een heel somber beeld naar voren. Heel somber is eigenlijk een understatement, er komt een belachelijk zwart scenario naar voren: bij de stations van Fastned komen gemiddeld twee klanten per dag. Twee. Per dag. Terwijl alleen al het bouwen van een laadstation €215.000 kost. Dan zullen die twee klanten wel enorm veel omzetten denk je. Fout, de gemiddelde oplader geeft €4,25 uit bij de batterijenladers van oprichters Bart Lubbers en Michiel Langezaal.

Een vier jaar oud bedrijf dat zoveel kosten maakt, en zo weinig inkomsten heeft, dat gaat vast snel failliet toch? Weer fout. De familie Lubbers is een van de rijkste families van Nederland en ze staken zelf wat poen in het bedrijf. Via leningen uiteraard, met als onderpand die dure laadstations. Verder krijgen ze subsidie, want elektrisch rijden is lievv en laadstations zijn supercool. Ook ging het bedrijf naar een superhippe technologiebeurs (nxchange), waar de aandelen ergens tussen de €8 en €10 kosten. De dertienmiljoen aandelen zijn daardoor bij elkaar €117 miljoen waard. 

Zoveel geld voor een bedrijf dat geld verbrandt alsof het benzine is, dat zien we eigenlijk alleen in de Verenigde Staten. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als Uber, dat ook enorm veel geld waard is, terwijl ze geld toegeven op iedere taxirit. Of blijf in het elektrische thema: Tesla verdient ook geen geld, beide bedrijven draaien echter wel een behoorlijke omzet.

De twee klanten van Fastned geven het bedrijf een jaaromzet van €223.000 in 2016. Dat is precies genoeg om het verlies te beperken tot 'slechts' €4,5 miljoen. Toch hebben ze alvast 57 laadstations gekocht. Vreemd. De gedachte is uiteraard dat de elektrische auto's en daarmee de betalende klanten uiteindelijk wel gaan komen. Maar met de steeds toenemende ranges van de elektrische auto's en het feit dat iedereen 's ochtends met een volgeladen auto op weg gaat, kun je wel vraagtekens zetten bij het bedrijfsmodel. Voor wie doen ze dit nou?