Ferrari neemt afscheid van Pininfarina

Hoewel Ferrari zelf zegt dat ze nog steeds met Pininfarina samenwerken, blijkt in de praktijk wat anders. Met de komst van 812 Superfast hebben de Maranellesi geen enkele auto in de showroom staan die ontworpen is door de coachbuilders uit Cambiana.

Misschien was het je de laatste jaren opgevallen dat er iets aan de hand was met de nieuwste modellen van Ferrari. Je zou zelfs kunnen zeggen dat er iets mis is met de laatste paar auto's. Al is dat een kwestie van smaak. Feit is dat er nauwelijks nog lijnen te vinden zijn die getekend zijn door de ontwerpers van Pininfarina, helemaal niet na de introductie van de 812 Superfast.

Vanaf het begin van de jaren vijftig maakte Ferrari regelmatig gebruik van Pininfarina om een mooi model te bouwen rondom een chassis. Toen het coachbuilden in het verval raakte en auto's meestal als een geheel werden gebouwd maakte Ferrari helemaal vaak de stap naar Pinin. Vanaf de jaren zeventig maakte het bedrijf bijna alleen maar gebruik van ontwerpen van de familie Farina. Het enige uitstapje was de 308 GT4, die door Bertone getekend werd.

Met de oprichting van het Centro Stile Ferrari raakte de band tussen Pininfarina en Maranello in verval. Aanvankelijk werketen de partijen nog wel veel samen, totdat het bedrijf LaFerrari presenteerde. Het was de eerste volledig in-house getekende auto. Helemaal niet erg, de DeFerrari is een geweldige auto om te zien. 

Maar de overige auto's die door het Centro Stile werden herzien zijn soms wel twijfelachtig te noemen: de California T, 488, en GTC4lusso. Vooral die laatste twee zijn niet echt vooruitgegaan bij hun updates. De GTC4Lusso is nogal grof gelijnd ten opzichte van zijn voorganger en de 488 kenmerkt zich door enorme gaten in de zijkant. Ook de F12tdf werd door het in-house designcentrum gemaakt en heeft die gigantische kieuwen voor de luchtafhandeling. De hand van het Centro Stile is goed te zien aan de gaten in de 812 Superfast

Om nou te zeggen dat de auto's lelijk zijn geworden sinds Ferrari eigen ontwerpers in de hand heeft genomen, gaat wat ver. Toch zou het interessant zijn om te zien wat de ontwerpers van Pininfarina van de auto's hadden gemaakt. Gelukkig houden beide partijen nog wel de deur voor elkaar open. Al lijkt het erop dat Pininfarina alleen nog maar mee mag komen helpen bij de speciaaltjes die de afdeling Special Projects voor nog rijkere klanten maakt.