Formule 1-teams willen actieve vering terug

Sinds Ferrari een brief stuurde naar Charlie Whiting praten alle teams over de FRIC-ophanging van Mercedes en Red Bull. Er zijn een paar oplossingen voor het dilemma voorgesteld, waaronder het terugbrengen van de actieve ophanging uit de jaren 90.

Het is vreemd, maar waar dat sommige verzinsels in de Formule 1 vergeten moeten worden. Een daarvan is de actieve ophanging. Williams had het al in 1993, maar het systeem werd in 1994 verboden. De auto's werden er te goed door, en het is een erg duur systeem om te ontwikkelen, waardoor het voor kleine teams onbetaalbaar is. In 2018 komt het echter misschien terug.

Mercedes verzon een systeem dat eigenlijk net wel of net niet door de beugel kon, maar waarmee het vorig jaar kneiterend hard over kerbstones kon rijden. Handig natuurlijk. De zogenaamde FRIC-ophanging (Front and Rear Inter-Connected), zorgt ervoor dat de voor- en achterophanging hydraulisch met elkaar communiceren. Red Bull heeft voor het komende seizoen ook zo'n ophanging in de auto, om begrijpelijke redenen. 

Ferrari koos voor een andere weg: via de brievenrubriek van de FIA probeerden de Italianen het systeem te verbannen. Die insteek mislukte, waardoor de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas en de Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo gewoon met het omstreden systeem gaan rijden. Omdat de Formule 1 onder de nieuwe eigenaars geen zwalkend reglement meer heeft gaat er voor het komend seizoen zeer waarschijnlijk niets meer veranderen. 

Er zijn vier verschillende opties voor 2018. Ten eerste kunnen de teams met zijn allen en met de FIA besluiten dat het allemaal verboden wordt en dat de auto's gewoon ouderwets moeten blijven. Eigenlijk een vreemde mogelijkheid, want is Formule 1 er niet voor om nieuwe technieken te ontwikkelen? Daarom is er optie twee: breng de Formule 1 naar deze eeuw. Neem het systeem van Mercedes als uitgangspunt voor iedereen en laat de teams daarmee verder aan de gang gaan. De derde mogelijkheid is het extreemste: haal de regels over de wielophanging uit de aerodynamische reglementen. Dan kunnen teams weer alles wat ze kunnen verzinnen aan hunwagens toevoegen. Nadeel is dat de rijke teams dan weer veel te veel voordeel kunnen kopen. Als laatste kan er besloten worden om de vaagheid van de huidige regels gewoon te laten bestaan.

Van alle keuzemogelijkheden lijkt de tweede het beste. Niet alleen wordt er een level playing field tussen de teams gecreëerd, maar betere wegligging maakt nog spectaculairder rijden voor iedereen mogelijk. Daar winnen vooral de kijkers bij, want het brengt meer kans dat teams even snel kunnen rijden.