Knock-outbiedingen: de Ferrari F50 van Mike Tyson op de veiling

De koolstofvezel Ferrari F50 van Iron Mike wordt binnenkort geveild. De nekkendraaier van de boksende neuzenverbouwer is zo goed als nieuw en gaat ongetwijfeld voor een flinke stapel dollarbiljetten van eigenaar verwisselen.

Tien jaar na de Ferrari F40 was het in Maranello tijd voor een nieuw feestje, gevierd met de F50. Een van de eerste straatauto's met een koolstofvezel 'tub'. Om hem exclusief te houden, bouwde Ferrari maar 349 exemplaren. 

Een van die auto's eindigde in de garage van bokslegende Mike Tyson. Hoewel hij bekend stond als the baddest man on the planet, was hij goed voor de auto. Hij reed er 5.694 mijl (9.161 km) mee en liet de auto vrijwel origineel, maar hij deed wel een aanpassing: hij zette er een Tubi-uitlaat onder om de V12 nog directer met de buitenwereld te laten spreken.

De door Pininfarina ontworpen auto is verder zo goed als nieuw en is uiteraard door Ferrari Classiche goedgekeurd als een origineel exemplaar. De originele 'kofferset' zit erbij, zodat je je boxershorts in dezelfde tas kunt vervoeren als Mike ooit gebruikte. De 4,7 liter V12 is gebaseerd op de motor uit de F333 SP prototype-racer. Hij levert 520 pk en kan een topsnelheid van 328 km/u bereiken. Nul naar honderd gaat in 3,7 seconden. 

De veilingmeesters van RM verwachten een prijs van ongeveer $2,3 miljoen voor de auto te kunnen ophalen. Daarmee wordt het niet de duurste F50 die ooit werd verkocht (vorige maand ging er een wegvoor $2,8 miljoen), maar misschien dat de bokser de bieders kan overtuigen om meer te geven.