Frankrijk gaat weer een grote sedan proberen

De Franse automerken hebben zich volledig de kaas van hun baguette laten eten door de Duitsers als je het hebt over grote auto's. Vroeger bouwden ze statige DS'en, CX'en, Safranes en 605-en. Nu is er een grote echo in dat segment, maar DS komt terug.

De uitvinders van het woord limousine gaan eindelijk weer eens auto's bouwen waar je je met goed fatsoen op de achterbank kunt laten vervoeren. PSA wil met zijn jonge luxemerk DS de markt weer gaan bestormen in het hogere segment. BMW, Audi en Mercedes rijden er respectievelijk de 7 Serie, de A8 en de S-Klasse met complete files tegelijk de showroom uit terwijl er in het Franse kamp slechts krekelgeluid klinkt.

Nu DS met de DS7 Crossback een crossover in stelling heeft gebracht om de hebberige leaserijders mee te pleasen, is het tijd om nog een stapje omhoog te gaan. De Fransen vinden het nog te vroeg om meteen achter de ultraluxesloepen van het hoogste segment aan te gaan, en richten hun wapens op de 5 Serie, A6 en de E-Klasse. De nieuwe auto gaat DS6 of DS9 heten, waarbij de eerste naam het meest logisch klinkt, dan blijft het hogere getal over, voor het geval ze de allerhoogste tree willen bestijgen.

Voordat je juichend naar de dealer rent: hij komt pas in 2019. In China. De markt voor dit soort auto's is daar gigantisch. De komst naar China betekent ook dat de auto een extra lange achterdeur krijgt. De kleine mensen in het Aziatische land vinden het bijzonder sjiek om in een auto met grote deuren vervoerd te worden.

Het goede nieuws is dat de auto in 2020 in Europa wordt verwacht. Voor de aandrijving zullen ouderwetse verbrandingsmotoren gaan zorgen, maar er kan ook een hybride en wellicht zelfs een volledig elektrische variant van de auto komen. DS zou geen kind van Citroën zijn als er niet ook een nieuwe versie van het befaamde hydraulische veersysteem in de auto zou komen. Verder zullen alle stoelen elektrisch verstelbaar worden en ook voorzien worden van ventilatie, iets wat in de klamme regio's van China onmisbaar is.