Het goede antwoord zit waarschijnlijk in de buurt van de laatste mogelijkheid. Ondernemers uit de regio eisen op dit moment 3,5 miljoen voor geleden schade door de afsluiting van de Merwedebrug. En de teller loopt nog. Tot vijf jaar na de sluiting van de brug (vorige zomer) is het mogelijk om aan te kloppen bij de overheid om verhaal geld te halen. Een onafhankelijke commissie van Rijkswaterstaat bepaalt of en hoeveel uitgekeerd wordt.
Klein punt van zorg is dat de overheid niet uit eigen zak krokodillentranen zal huilen. Die zijn voor uw rekening. Nu is dit even zuur als logisch, maar het brengt ons wederom tot het punt van de vrachtwagentol. De schadeclaims die nu zijn ingediend, lijken enkel afkomstig te zijn van regionale ondernemers. Zij lijden - met ons - financieel onder buitenlands vrachtverkeer dat onze infrastructuur sneller doet verkruimelen dan ISIS Palmyra.
Vrijheid, blijheid is leuk maar niet gratis. In Nederland moet een aantal grote en belangrijke bruggen (it's true, they're huge) vervangen worden. Dat komt vooral door vrachtverkeer. Een enkele overbeladen vrachtwagen (bijvoorbeeld zwaarder dan het maximum van vijftig ton) veroorzaakt meer schade aan het wegdek dan ruim vierhonderdduizend auto's. Vijftien procent van de vrachtwagens rijdt overbeladen, dat zegt iets over hoe snel we wéér nieuwe bruggen moeten bouwen. En bij afsluiting dus schadevergoedingen moeten ophoesten. Brug te ver, iemand?