Eindelijk! Schultz wil autonome auto's op de weg

Je hoort vaak dat de wetgeving de grootste belemmering is voor het invoeren van autonoom rijden, maar daar gaan we hier in Nederland wat aan doen. Minister Schultz wil af van ouderwetse eisen voor een auto zoals een rem, stuur of bestuurder.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur wil vlak voordat haar dienstperiode erop zit nog even een stukje vooruitgang er doorheen stampen. Ze legt een wetsvoorstel neer bij de Tweede Kamer neer dat meer experimenten met autonoom rijden moet faciliteren. 

"Je kunt straks in heel Nederland gaan oefenen met de allernieuwste varianten voertuigen", vertelt Schultz vandaag. Dat kon blijkbaar nog niet, "omdat we nog ouderwetse wetten hadden die bijvoorbeeld bepalen dat een voertuig een stuur en een rem moet hebben en een bestuurder."

Dat betekent overigens niet dat je op de achterbank van je Tesla kan gaan zitten en de auto het werk laat doen. Alleen met een vergunning mogen voertuigen autonoom de weg op en zelfs dan moet een bestuurder op afstand de boel in de gaten houden. 

Schultz is positief over het wetsvoorstel en verwacht dat de eerste experiment eind dit jaar of begin volgend jaar van start kunnen gaan. Ze denkt hierbij aan bijvoorbeeld aan truck platooning, waarbij een konvooi zelfrijdende vrachtwagens heel dicht op elkaar rijden.

Daarmee probeert Nederland een leidende rol te pakken bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. EU-lidstaten zijn ook in overleg over het aanpassen van wetgeving, zodat vanaf 2019 dergelijke experimenten landsgrenzen kunnen overschrijden. Als het aan Schultz ligt, rijden de autonome auto's al een jaar door ons land.