Ook de machtige Range Rover gaat voor de bijl en krijgt hybride aandrijflijn

De Range Rover, de koning der offroaders, is in alle opzichten een moderne auto. Het laatste stukje stugge twintigste eeuw was de fossiele aandrijving. Die moet nu opschuiven voor nog een hybride variant.

Er bestaat natuurlijk al een Range Rover Sport Hybrid. Maar goed, de Sport is niet bijzonder interessant als we het ook gewoon over de GroteMensenRange kunnen hebben. Land Rover zou bezig zijn de laatste hand te leggen aan een hybride systeem voor de pinakel in hun modellengamma: een semi-elektrische über Range. Mooi nieuws.

De voornaamste krachtbron in dit hybride model zou een tweeliter benzinemotor met een kleine driehonderd pk zijn. Die wordt dan weer gekoppeld aan een elektrische motor die zijn energie onttrekt aan een accupak onder de kofferruimte. Een vierwielaangedreven systeem zet al die hybride furie op de weg: nul naar honderd in minder dan zes seconden.

De accu is groot genoeg om gedurende 25 mijl volledig elektrisch te rijden, wat handig is in bijvoorbeeld China, waar beleid benzineauto's praktisch verbiedt. Luchtvervuiling enzo. De hybride Range is te herkennen aan een paar kleine aanpassingen in het exterieur. De lichten zijn aan de voor- en achterkant iets anders vormgegeven en de grille herbergt een stekkeraansluiting. 

Hoewel de mule al rondrijdt, is niet helemaal duidelijk wanneer we deze nieuwste aandrijflijn kunnen verwachten. De verwachting is 2018. Het lijkt ons sterk dat de hybride technologie exclusief blijft voorbehouden aan de Range Rover. Dikke kans dat we  grotere Jaguars met dit systeem zullen krijgen. Denk aan de XJ, bijvoorbeeld.