'Fabrikanten moeten publiek warm maken voor autonoom rijden'

Gelukkig voor de Amerikanen twittert Donald Trump niet alleen maar rare dingen. Er wordt ook nog een beetje geregeerd. Dat is voornamelijk radicaal veranderen wat Obama achterliet. Zo gaat het ook op het gebied van de zelfrijdende auto.

De Obama administration had in september een richtlijn in stelling gebracht voor autofabrikanten die willen experimenteren met zelfrijdende auto's. Onderdeel ervan was dat de fabriek zelf voor elke test een checklist invult om na te gaan of het allemaal wel veilig zou zijn. Verder moesten staten de beslissing over toestemming zoveel mogelijk aan de federale overheid overlaten. 

Het probleem van de autobouwers is dat ze door die vragenlijsten allerlei geheime informatie naar buiten moeten brengen. Een ander punt is dat het ontzettend lang duurt om alles centraal door de Feds te laten checken. Je voelt hem al aankomen: zo gauw Trump in het Witte Huis aankwam belden de automakers aan. Of die regels niet weg kunnen. De nieuwe verkeersminister, Elaine Chao, wil de richtlijnen wel versoepelen. Haar redenering: zelfrijdende auto's kunnen de veiligheid vergroten. Het is volgens haar wel een taak van de fabrikanten om het skeptische volk klaar te stomen voor de zelfrijdende auto's. 

Chao: "94% van de aanrijdingen gebeurt door menselijke fouten. Er staat een hoop op het spel, dus we moeten deze techniek in een keer goed ontwikkelen." Hoewel ze klaarblijkelijk een voorstander van autonoom rijden is, ziet ze ook een groot probleem: wat gaan de 3,5 miljoen vrachtwagenchauffeurs van de VS doen als ze niet meer hoeven te rijden?