Zo ziet de toekomst van de vliegende auto eruit

Vliegende auto's zijn episch. Ze spreken zowel de innerlijke negenjarige in ons allemaal aan, als de filerijdende Chinees met smoglongen. Maar als we het goed begrijpen zijn Italdesign en Airbus met iets bezig wat minder tot de verbeelding spreekt.

We zijn er in het verleden weleens wat te cynisch over geweest, maar die vliegende auto lijkt er echt te komen. Airbus en Italdesign hebben de handen ineen geslagen om deze fantasie te realiseren. Ze werken aan een auto waarvan de bovenkant van de body door een drone kan worden opgetild. 

Het concept, dat we deze maand in Genève gaan zien, bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste gedeelte is een zelfrijdende auto. In het bovenste gedeelte bevindt zich de cockpit waar de passagiers zitten. In het geval van file kan een drone met een diameter van een meter of vijf dit compartiment op bestelling meenemen. Het onderstel wordt dan achtergelaten.

Hierboven ziet u hoe men in 1982 verdrietige etagères van auto's voor zich zag (nota bene getekend door de goddelijke Giugiaro). Dat ontwerp van Italdesign was niet zo'n succes, maar heeft zeker invloed gehad op bijvoorbeeld de Fiat Multipla. We hebben echter goede hoop dat Italdesign het nu anders heeft aangepakt. Het zelfrijdende gedeelte kan in principe van beperkte hoogte zijn, wat goed nieuws is. (En dan hier een kazige punchline met gebruikmaking van de term 'grote hoogte', red.)