Vroeger hadden auto's simpele bedieningselementen om een versnelling te kiezen. Meestal waren ze ook nog op een hele eenvoudige plek geplaatst: bovenop de versnellingsbak. In veel Amerikaanse auto's zat de hendel van de automaat op de stuurkolom. Wat in alle gevallen zo was, je haalt de pook naar de gewenste positie en je weet zonder te kijken in welke stand hij staat.
Inmiddels is dat allemaal anders, want je bedient zo'n beetje alles in een auto per computer, de hendels zijn grotendeels vervangen door allerlei hippe vormsels. Jaguar doet het met draaiknoppen, Aston Martin heeft tiptoetsen op het dashboard, Mercedes heeft een hendel aan het stuur, en sommige fabrikanten hebben op de traditionele plek een minuscuul pookje.
Wat al die nieuwe vondsten verenigt is dat de hendel uiteindelijk niet in een vaste stand komt te staan en je dus altijd moet kijken om vast te stellen dat je hem goed hebt ingesteld. Is eigenlijk helemaal niet zo handig, want mensen doen veel dingen op routine. Op je handbak hoef je ook niet te kijken in welk verzet je de auto hebt staan, je weet het door de positie van de pook.
Fiat Chrysler Automobiles heeft daar al op een hardhandige wijze mee kennisgemaakt, toen een Jeep een acteur verpletterde. De Amerikaanse Italianen overwegen daarom nu om weer terug te schakelen naar traditionele poken: "FCA US acknowledges the observations of Consumer Reports and is reviewing its shifter strategy". Eigenlijk is het vreemd dat het zo lang heeft geduurd voordat iemand aan de bel trok met de mededeling dat deze vooruitgang helemaal niet zo handig is.