Gemeente Zandvoort onderzoekt F1-race in Nederland

Het moest decennialang kleiner en stiller op het Circuitpark Zandvoort, maar het tij is gekeerd. Chauvinisme (Max Verstappen) brengt de hoofden in het gemeentehuis op hol en er wordt onderzocht hoe de Grand Prix kan terugkeren naar het duincircuit.

De gemeente Zandvoort is om, het is tijd om de Grand Prix van Nederland terug te laten keren op de kalender van de Formule 1. Wethouder Gerard Kuipers spreekt van een 'weg die we stap voor stap zorgvuldig moeten belopen.' Daarom huurde hij een economisch adviesbureau in om zijn haalbaarheidsplannen te verifiëren. In het Haarlems Dagblad vertelt de wethouder dat hij van mening is dat de baan prima te bereiken is: in Spa zijn de files altijd veel langer. Verder kun je met de trein naar Zandvoort komen. Kuipers vindt ook dat het circuit zelf goed genoeg is voor een F1-race: er zullen her en der wat uitloopstroken moeten worden toegevoegd, maar verder is het prima voor de bolides van Verstappen en zijn collega's. De afwezigheid van vaste tribune hoeft ook geen probleem te zijn: in Monaco bouwen ze die jaarlijks speciaal voor de Grand Prix op midden in de stad.

De exit van Bernie Ecclestone kan volgens Kuiper ook helpen bij het binnenslepen van de GP. De Brit snapte niets van het internet en liet daar veel kansen liggen. 'Gidsland' Nederland kan daarbij misschien wel helpen. Zou de wethouder op de hoogte zijn van het feit dat Liberty Media zelf een grote aanbieder van internet is?  Enfin, opvallend aan het verhaal is dat de wethouder niet uit eigen beweging een megalomaan plan ontwikkelt. Eind 2015 riep de gemeenteraad van het duinplaatsje unaniem het College van B&W op om dit te onderzoeken. Uiteraard ziet ook circuiteigenaar Prins Bernhard de Formule 1 graag naar zijn asfaltstrip komen, zo liet hij al eerder merken. 

Het onderzoek dat het adviesbureau de komende maanden doet kost de gemeente €50.000. Onze analyse is gratis beschikbaar en hier te lezen. Overigens komt Max Verstappen ook zonder Grote Prijs van Nederland binnenkort weer naar Zandvoort.