Alpina B5 Touring is de BMW M5 Touring die niet bestaat

BMW heeft aangekondigd dat er geen stationwagenversie van de M5 komt en dat is spijtig. Er is gelukkig wat beters onthuld in Genève. BMW-veredelaar Alpina gaat door waar München stopt en steekt een 4,4 liter biturbo V8 in sedan en touring: de B5.

Beide opgepoetste varianten van de nieuwe uitvoering van de BMW 5 Serie krijgen dezelfde V8 die 608 pk levert. Met dat aantal benadert de sedan de hoeveelheid paarden van de M5, terwijl de touring die met een eindeloos verschil verslaat: er komt zoals gezegd officieel geen Touring van de M5.

Alpina neemt naast de motor ook het onderstel en de aandrijving onder handen. Dankzij de standaard vierwielaandrijving kleeft de auto aan de weg. Alpina heeft daarvoor het xDrive-systeem van BMW genomen, maar de software ervan onder handen genomen. Dat is vooral te merken aan de verpletterende snelheid waarmee de auto van nul naar honderd sprint: 3,5 seconden. Het is daarmee de snelst accelererende Alpina ooit. Om het geweld van de motor naar de wielen te verplaatsen is de achttrapsautomaat voorzien van verstevigde onderdelen.

Wie bij een Duits benzinestation wegrijdt en gas op de plank houdt tot 200 km/h, hoeft slechts 11,4 seconde te wachten voordat hij los kan laten. Daarna het gas alsnog ingetrapt houden, resulteert in een sprint die pas ophoudt met versnellen bij 330 kilometer per uur.

Uiterlijk schaaft Alpina op de bekende semi-beschaafde manier aan de auto. Ze plakken op verzoek hun iconische gouden of zilveren striping op het exterieur en gooien de BMW-wielen weg om ze te vervangen door speciale veelspakige Alpina-velgen. In het interieur verandert Alpina de stoelen en bekleed alles met nog hoogwaardiger leer.

De leveringen van de twee modellen start in september. De Duitse prijzen zijn €112.000 voor de sedan en €115.300 voor de touring.