Lamborghini doet stoer, heeft de Urus 'niet nodig'

Iedere automaker die winst en omzet wil zien stijgen, neemt een SUV in productie. Niet Lamborghini, dat wil bij monde van CEO Domenicali alleen iets moois aan zijn klanten geven. Sure.

Ongeveer tweederde van alle auto's die Porsche wegzet is een SUV. De Macan en de Cayenne zijn cash cows. Daar is niets mis mee, in tegendeel, het is de core business van een bedrijf om winst te maken. Dus als een merk een SUV lanceert, weet je dat financiële motieven een belangrijke rol spelen.

Niet bij Lamborghini, nee joh! Gevraagd of de Urus ook bedoeld is om de winst van Lambo op te krikken en de Duitse eigenaars tevreden te houden, ontkent Stefano Domenicali in alle toonaarden. "Not at all," was zijn antwoord op de vraag of de Urus een do-or-die auto voor Lambo was.

Wat een vreemde reactie is, als hij even later toegeeft dat de Urus de gaten in de productiecycli van de Aventador en de Huracán moet opvullen. (Met twee modellen heb je slechts met grote tussenpozen wat nieuws te bieden, wat niet geweldig is ten opzichte van concurrenten met een groter scala.) Ook zegt Domenicali dat de Urus de jaarlijkse productie van Lamborghini zal doen verdubbelen naar ongeveer zevenduizend over een paar jaar. 

Maar nee, de Urus is er niet voor de winst, maar om de klanten te geven waar ze zo naar verlangen.