SCIENCE: Elektrisch rijden op uitlaatgassen

Uitvinders zijn de leukste mensen die je kunt tegenkomen. Geef ze een probleem en ze maken er een oplossing bij. Wat moet je bijvoorbeeld met de warmte die verloren gaat via de uitlaat van je motor? Daar moet je natuurlijk elektriciteit van maken.

Materialen die warmte omzetten in elektriciteit bestaan al langer, maar tot nu toe hadden ze zo'n laag rendement dat het beter was om ze niet te gebruiken. Het is goedkoper om maar wat meer brandstof te laten ploffen en extra hitte te laten ontsnappen, dan een warmtekoppeling in te bouwen. Gelukkig heeft de wereld genoeg Professor Zonnebloems om een verbeterde versie te bedenken, waardoor we binnenkort elektrisch kunnen rijden op uitlaatgas. Eet dat milieumensen.

De techniek wordt ontwikkeld door Yamaha en het Duitse Ruimtevaartlaboratorium (DLR). De elektriciteit die op deze manier wordt opgewekt moet een brandstofbesparing van 5 procent gaan opleveren. Niet schokkend, maar elk beetje helpt.

De modules moeten geplaatst worden op een plek waar een warmtewisselaar zit, en omdat daar veel soorten materiaal bij elkaar komen is het lastig om te ontwikkelen. Dat maakt de prijs nu nog hoog, maar als het op grote schaal in auto's (en treinen) ingezet gaat worden, kan de prijs snel omlaag.

De techniek kan in conventionele auto's ingezet worden om de computers en verlichting mee van stroom te voorzien. In hybridewagens kan de stroom rechtstreeks in het accupakket worden bijgeladen. Het mooiste effect van de thermo-elektrische generator is dat ook je ouderwetse V12 met de nieuwe techniek aan boord plotseling hybride is. Winning!