Holy shit: Renault zou al sinds 1990 emissiewaarden manipuleren

Renault ontkent alles, maar we achten de beschuldigingen te ernstig om zomaar naast ons neer te leggen. De Franse automaker zou al 27 jaar consumenten en autoriteiten bedriegen over uitstoot. En de bestuurstop wist er al die tijd van. Oh men.

Het was even zoeken, maar we hebben de woorden gevonden voor als de aantijgingen blijken te kloppen: WTF? Dat er gelogen werd over uitstoot en verbruik, daarvoor hebben we de kreet 'joh!' gereserveerd, maar actief manipuleren à la Volkswagen bij een andere fabrikant is iets waar onze mond van openvalt. Ja, nog steeds.

Vooral omdat de claim die verschillende Franse media hebben gebracht gebaseerd zou zijn op een werk van onderzoeksinstituut DGCCRF. Vergeet het acroniem, onthoud het resultaat: er wordt al járen geknoeid met de emissiewaarden van Renaults en er zou software in het spel zijn. Erger nog, de top van het bedrijf was hier al die tijd van op de hoogte. Zelfs de darling der auto-CEO's, Carlos Ghosn, macher en eindbaas, zou boter op zijn hoofd hebben.

Renault ontkent alles ten stelligste. Uit een bericht dat ze vandaag verstuurden: "Groupe Renault reminds that none of its services has breached European or national regulations related to vehicle homologations. Renault vehicles are not equipped with cheating software affecting anti-pollution systems." Boude stelling. Wordt ongetwijfeld vervolgd.