Faraday Future verkoopt land in plaats van auto's

Omdat het maken van auto's nog niet zo lekker gaat bij Faraday Future is het bedrijf maar een makelaardij begonnen. Een stuk land in Silicon Valley levert voorlopig meer geld op dan ze met wagens verdienen. Maar hoe bouw je een fabriek zonder grond?

We wisten al dat de geldbronnen van Faraday Future eindig waren, maar het was nog niet duidelijk hoe hoog het water inmiddels staat. Het bericht dat moederbedrijf LeEco een plotje land in het Californische Santa Clara te koop heeft gezet is wellicht reden tot milde paniek. Op het terrein wilde de Chinese miljardair Jia Yueting, de financier van Faraday Future, een 'EcoCity' bouwen waar maar liefst 12.000 werknemers zouden kunnen werken. 

Afgelopen jaar legden de Chinezen $250 miljoen neer voor de vierkante meters die vroeger eigendom waren van Yahoo. De nieuwe koper, eveneens van Chinesen huize, betaalt $260 miljoen. In ieder geval blijken de ecologisch georiënteerde autobouwers met hun grondhandeltje geld te kunnen verdienen. Al vult een portemonnee van $10 miljoen niet veel gaten, het zal vast meehelpen dat de overige $250 miljoen weer liquide zijn.

LeEco heeft het zwaar de laatste maanden. Er werden al honderden werknemers op de kantoren in India en in Hong Kong ontslagen. Topman Yueting wijt de krappe cashpositie aan de ongebreidelde groei van het bedrijf in de voorbije jaren. Het bedrijf is zo hard gegroeid, maar heeft blijkbaar niet naar de kostenkant van het verhaal gekeken. Dat geeft weinig hoop voor de future van Faraday Future, waardoor we bij het standpunt blijven dat het bedrijf in feite een hoax is.